Polisens villkorstrappa är obegriplig

Krönikor.
Villkorstrappan är i dagligt tal benämningen på den ökande mängd förbud och kollektivt bestraffande åtgärder Polismyndigheten riktar mot fotbollspubliken. Lars Anders Johanssons krönika handlar idag om detta hot mot den allsvenska fotbollen. (Montage: Opulens)

NOLLTOLERANS. Polisens kamp mot pyroteknik på fotbollsläktare är både oproportionerlig och kontraproduktiv. De senaste decenniernas positiva utveckling inom läktarkulturen riskerar att gå om intet, och landets största folkrörelse är hotad. Samtidigt tappar hundratusentals människor förtroendet för ordningsmakten.

Under mina år som fotbollssupporter har jag sett många misslyckade polisinsatser. Som den gången en grupp poliser vallade ett lags publik, i alla åldrar, ned i en tunnelbanestation, samtidigt som en annan grupp poliser vallade ned motståndarlagets huligangruppering i samma tunnelbanestation via en annan ingång. När konfrontationen var ett faktum försökte ordningsmakten lösa situationen genom att spraya tårgas på de inblandade, vilket inte blev någon succé i det slutna utrymmet.

LARS ANDERS JOHANSSON
larsanders.johansson@opulens.se

Det senaste från Krönikor

0 0kr