När ett förtroende skändas – gång på gång

Krönikor.
Foto: Pixabay.com

KÅRKRITIK. “Idag tävlar riksdagspartierna om att skärpa straff och ge polisen ökade befogenheter”, skriver Lars Thulin och undrar när detta fokus också ska riktas mot vissa av rättens tjänare själva, kriminella advokater.

Förr i världen var advokater en mycket högt aktad yrkesgrupp i samhället. Allmänhetens förtroende för dem var deras enda kapital. Alla var övertygade om att de motsvarade samhällets höga krav på dem.

Idag är det inte så. Snart kanske de blir förbisprungna i förtroendeligan av nagelskulptriser och försäljare av begagnade bilar. Det som händer nu hade varit otänkbart för ett par decennier sedan. Nu staplas skandalerna på varandra. Ett nytt exempel är det som förefaller vara rena bedrägerier där skattemiljoner försnillas. Och ur kriminell synpunkt är oegentligheterna pinsamt dåligt begångna – en flitig tidningsredaktion har enkelt avslöjat dem.

Det handlar om advokaten Neo Barstedt, som synas i en stor artikel i Aftonbladet. Han är populär advokat bland gängkriminella. Han är 31 år, varit advokat i knappt fyra år, men en av dem som tjänar bäst i landet. Förra året fick han 9,8 miljoner i ersättning av staten. Hans räkningar innebär bland annat ersättningar för resor till förhör i Göteborg, men protokollet från förhören visar att han deltagit i telefon från Stockholm. De gånger han ändå åkte ner kunde han inte arbeta på tåget, han blir så lätt åksjuk. Hans kontor ligger 300 meter från häktet I Stockholm. Men han debiterar en timme för att gå dit och en för att gå tillbaka. Á 1300 kronor. Termen är tidsspillan. Förra året debiterade han 2,5 miljoner kronor för tidsspillan.

Hans debiteringar har polisanmälts av åklagare, han nekades nyligen att vara biträde i ett mål i Örebro på grund av sina tidigare räkningar. Ett ytterst ovanligt beslut.

Det finns en trend att delar av advokatkåren flörtar med den organiserade brottsligheten.

Han kan vara ett enskilt rötägg. Ändå är det obegripligt att rättsväsendet och hans kolleger låter detta ske. Är de inte mer rädda om sitt förtroende hos allmänheten? Eller är man orolig för att ett hårt agerande i frågan ska avslöja liknande från annat håll?

Det finns en trend att delar av advokatkåren flörtar med den organiserade brottsligheten. Visst, anklagade har rätt att få sin sak prövad. En advokat ska föra den anklagades talan. Men advokatens inställning till lagen, rättstradition och heder får aldrig ifrågasättas. Nu händer det. Här några exempel.

Advokat Thomas Martinsson har haft många gängkriminella som klienter. Bland andra Tommy Zethraeus, som 1994 med automatvapen dödade fyra personer på en innekrog på Stockholm och skadade ett tjugotal. Martinsson satt häktad 2004, misstänkt för att ha tvättat ett rånbyte åt Zethraeus. Åklagaren hävdade mess som bevis. Martinsson blev till slut frikänd då han tog en annan kändisadvokat till hjälp. Advokatsamfundet rasade. Inte mot misstanken att en medlem tvättat rånbyten, utan för att en oskyldig medlem behandlats illa. Och Martinsson hade ju mått så dåligt i häktet.

Förra året avstängdes ändå två advokater från sitt samfund och förlorade rätten att utöva sitt yrke. Av brottslingar kallades de Kungen och Prinsen. De hade läckt hemlig polisinformation till den kriminella världen. Vid ett tillfälle hade uppgifter överförts till det ökända Vårbynätverket genom att brottslingarnas egen kommunikationskanal, Encrochat, använts.

I mars 2020 spelas en musikvideo in i Södertörns tingsrätt. Huvudperson var rapparen Z.E. Advokater deltog som statister. Alla vet att rap och grov gängkriminalitet har starka beröringspunkter. Men rättens tjänare, med allmänhetens förtroende som enda kapital, ställde upp på pajaskonster i ett tveksamt sammanhang. En lagman rasade mot videon då den publicerads. Det var väntat. Väntat var dessvärre även att Advokatsamfundet inte hade något som helst att anmärka. Medlemmarna hade minsann inte brutit mot god advokatsed. Var går då gränsen?

Kammaråklagare Lisa dos Santos såg inte videon som en enskild händelse, utan en trend. Hon menar att vissa advokater specialiserat sig på att försvara gängkriminella, funnit att det är en mycket lönsam marknad. Därför marknadsför de sig med gangstervärldens begreppsvärld. Hon skriver att samhällets ersättning till advokater ökat våldsamt. Enligt Aftonbladet har de ökat 90 procent på tio år.

Tydligen finns ändå en gräns. Advokatsamfundet reagerade med en varning när två unga advokater från byrån Alpha 2020 publicerade en reklamvideo på sociala medier. I den satt de med mörka glasögon och whiskyglas i händerna. Allt andades filmen Gudfadern. Budskapet var att man absolut aldrig skulle tala med polisen utan istället vända sig till dessa rättens tjänare som svurit att upprätthålla lagen.

Faran med allt detta är att ett raserat förtroende för rättsväsendet rycker undan ett av fundamenten i samhället. Följderna kan bli två, båda lika förödande.

Det ena är inställningen, varför ska jag behöva sköta mig, när inte ens advokater gör det? Det andra är risken att en frustrerad allmänhet tar lagen i egna händer. Medborgargarden är en mardröm.

Idag tävlar riksdagspartierna om att skärpa straff och ge polisen ökade befogenheter. Kanske borde moderaternas gravallvarlige talesman i rättsfrågor, Johan Forsell, även rasa mot dessa rättens tjänare. Fast de brottslingarna tillhör väl hans väljare.

LARS THULIN
lars.thulin@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Krönikor

0 0kr