Konspirationsteorierna måste tas på allvar

Krönikor.
Foliehattar. Collage: C Altgård / Opulens.

FOLIEHATTARNA. “Faktum är att vi har att göra med en liknande miljö i Sverige.” Bilan Osman skriver i sin debutkrönika i Opulens apropå Trumpanhängarnas stormning av kongressen. Att exempelvis fyra av fem SD-väljare tror att politiker i Sverige sällan berättar om de verkliga motiven bakom beslut.

Så kom den till slut, dagen många länge varnat för. Under onsdagen stormade Trumpanhängare, konspirationsteoretiker och radikalnationalister kongressbyggnaden i USA. Scenerna som utspelar sig är horribla, människor iförda kläder med nazistiska och rasistiska symboler trängdes med röda kepsar och anhängare till QAnons konspirationsteori. Den senare tidens utveckling pekade på detta som inte bara en möjlig konsekvens av Trumps retorik om valfusk och konspirationer, utan också en väntad sådan. Den radikaliseringsprocess hans anhängare länge befunnit sig i var också tvungen att utmynna i något. Om en är övertygad om ständig korruption, om en djup stat med en global pedofilhärva i centrum – då finns det också förväntningar om att agera. Dessutom påhejad av den sittande presidenten och administrationen, som nu förhoppningsvis förstört sina chanser till en politisk comeback.

BILAN OSMAN
bilan.osman@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Krönikor

0 0kr