Julen är värd en bättre start

Krönikor.
Collage: C Altgård / Opulens.

BLACK FRIDAY. ”En köpfri dag borde vara en bättre inledning till julförberedelserna än Black Friday. För all den energi som då kan sparas till planeten och för att värna om den fridfullhet som julhögtiden hade kunnat innebära”, skriver Elin Stadenberg.

På en promenad genom de flesta stadskärnor idag blir vi närmast bländade av reaskyltar. Röda affischer skriker om nedsatta priser och stirrar på förbipasserande med ormen Kaas hypnotiserande blick. Idag öppnas dörrarna till den årliga Black Friday. Och på samma gång inleds förberedelserna inför julafton.

Black Friday är en dag i konsumtionens tecken. Butiker och näthandlare rear ut sina sortiment och var tredje person i Sverige svarar med att shoppa. Förra året slog Black Friday nytt rekord i försäljningen, som landade på 7,1 miljarder kronor. I år ser prognosen lite annorlunda ut då vi befinner oss mitt i en pandemi, som gör att trängsel och långa köer i fysiska butiker är att undvika. Ändå är det många som ger sig ut för att handla, eller gör det på behörigt avstånd från andra bakom sina datorskärmar. Kanske inte för att vi saknar någonting eller har ett särskilt behov att fylla, utan just för att det är rea.

Jag hör många prata om att passa på att shoppa “nu när det ändå är så billigt” och jag funderar på hur mycket som inte hade behövt bli köpt om det inte vore för just det. Hur många uttag från planeten som inte hade behövt göras utan att ges tillbaka. Vi vet ju vid det här laget att vi inte blir lyckligare av att ta mer än vad vi behöver. Och vi vet absolut att vår planet inte blir det. Ändå shoppar vi långt mer än nödvändigt. Black Friday blir ett tillfälle att förnya och uppgradera vår tillvaro, utan att för den sakens skull förbättra den. Och samtidigt dra upp farten på den konsumtionskarusell vi redan sitter i.

Med en månad kvar till julafton är det på Black Friday som julshoppingen brukar dra igång. Inför årets största högtid, älskad av vissa, fruktad av andra, är det mängder som ska inhandlas. Julpynt, julmat och julklappar i överflöd. Julfirandet blir för många en dyr högtid och det är därför heller inte helt oväntat att Black Friday blir startskottet för julklappshandeln. Men även den överkonsumtionen sker just för att det är jul, utan att föregås av ett egentligt behov. Där medvetenheten och avsikten med traditionen går förlorad finns en stor likhet mellan dessa två dagar, såväl som en paradox. Och utöver moder jord, så är det någonting mer som går förlorat.

Idag är julen menad att vara en tid för avkoppling och återhämtning. Under några sista dagar varje år varvar en annars ständigt snurrande värld ner. En del dagar under helgerna låter de flesta restauranger och butiker helt bli att öppna och människor kan istället stanna hemma. Vi får då extra ledig tid till att tillbringa med nära och kära. Och under den ledigheten också få, eller ta, tillfället att ägna en varm tanke och handling åt de människor som inte har samma möjlighet att organisera sitt julfirande.

Men en tradition som med tid för eftertanke hade kunnat handla om medmänsklighet, kärlek och tacksamhet, skjuts undan av kommersiella intressen. Julbordet fylls med mer än vad vi kan äta upp, julklappshögen är stor och stressen som alla förväntningar ger upphov till, är ännu större. Black Friday inleder förberedelserna inför julen. Numera uppvisar julhelgen samma ogenomtänkta handlingar och överflödiga köpbeteenden som shoppingdagen i november. En god jul handlar egentligen om gemenskap och sådant som är källor till en djupare slags lycka, men nu ska detta uppnås med hjälp av shopping som bara ger tillfälliga lyckorus.

Men, inte att förglömma, som en motreaktion till Black Friday firas idag även Buy nothing day. En tradition skapad av människor som inte ställer upp på den köphysteri som Black Friday orsakar. Buy nothing day går tvärtom ut på att under tjugofyra timmar inte köpa någonting alls. En köpfri dag borde vara en bättre inledning till julförberedelserna. För all den energi som då kan sparas till medmänskligheten och planeten. Och för att värna om den fridfullhet som julhögtiden hade kunnat innebära.

ELIN STADENBERG
info@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Krönikor

0 0kr