EU måste våga stå upp mot fascismen

Krönikor.
Sprickor i EU:s fasad. Bild: Pixabay.com

“Droppen som fick bägaren att rinna över var när EU fullt medvetet och inför öppen ridå, beslutade att fortsätta att pumpa in miljon efter miljon – ja, miljardbelopp – av euro tagna direkt från skatter och så kallade medlemsavgifter från till exempel Sverige till Ungerns marscherande fascister och höga polska militärer”, skriver Crister Enander.

Utan tvekan visar EU nu sin svagaste och veligaste sida i sitt undfallande och ryggradslösa sätt gentemot Europas fascistiska länder.

Feghet. Systematisk menlöshet inför de uppenbart enklaste frågor där inte ens en tillstymmelse till gråzoner finns.

Obeslutsamhet. Rädsla.

Ett evigt och fegt velande och en bokstavligt talat livsfarlig lek med ord utan all betydelse. Ord som leder till människors död, till svält – hungrande människor drar vilset omkring i Europa.

EU:s styrande garnityr, dessa politiker, bryr sig inte. Inte ett enda dugg. Blod rinner av dem minst lika lätt som en regnskur.

De visar i stället exempel på en rentutav vidrig brist på beslutsamhet, ett konsekvent svek mot de demokratiska ideal de – på papper och i mängder med vackra och fagra tal – påstår sig följa, hylla och värna. Droppen som fick bägaren att rinna över, och då verklighetens grymma och kallt benhårda ansikte inte längre gick att dölja, var när EU fullt medvetet och inför öppen ridå, beslutade att fortsätta att pumpa in miljon efter miljon – ja, miljardbelopp – av euro tagna direkt från skatter och så kallade medlemsavgifter från till exempel Sverige till Ungerns marscherande fascister och höga polska militärer.

EU:s högsta höns hördes kackla och ljuga högt och tydligt minst tre gånger innan hanen gol, den svarta tuppen med vassa sporrar, denne Victor Orbán, som samtidigt stod och öppet hånade samtliga politiker från alla europeiska länder. Mitt under mötet.

Vi var otäckt få som reagerade.

Ingen kan ta EU på allvar nu i krigstid. Ryssland tillhör Europa, dock ej EU. Ukraina vill in i EU. Svårt att förstå varför. Kanske. Där får de då ingen hjälp, inget stöd när kulor viner, bomber kreverar, hus förvandlas till ruiner, människor dör och flyr. Plågas ständigt av Rysslands militärmakt.

Ungern stoppade på söndagen åter de övriga 26 EU-ländernas förslag om att stoppa all rysk oljeimport till EU. Det uppger källor till Bloomberg. Senare på kvällen meddelade Bulgarien att man också kommer att rösta nej om landet inte får undantag från sanktionerna.”

Polen spelar samtidigt falskt. Fascisterna leker ömhudade, de förnekar sitt intima samarbete med Ungern och Bulgarien. Just nu finner Polen det lämpligt – för deras egen ekonomi – att ta emot flyktingar vilka dock snabbt slussas vidare, Tjeckien är fullt, var strömmen av barn och kvinnor och åldringar just nu tar vägen verkar aningen oklart.

Och ja, jag är full av helig vrede över EU:s skamliga tafatthet. De tar skydd, gömmer sig återigen bakom spelad demokrati. Och skyller ifrån sig. En rundgång av lögner.

I slutet av förra året, i september närmare bestämt, beslutade EU senast att fortsätta med sitt omfattande bidragsstöd till Ungern, trots att landet inte längre på några sätt motsvarar grundläggande krav på vad som krävs av en demokrati – varken enligt EU eller allmänna definitioner på vad en demokrati är.

“I EU:s flerårsbudget som gäller fram till 2027 är 121 miljarder euro i olika EU-stöd öronmärkt till Polen och 38 miljarder euro till Ungern,” skrev Financial Times.

Den femte april skrev Dagens Nyheter bland annat: “EU-kommissionen startar en process mot Ungern som kan leda till att landet blir av med miljarder som landet i dag får i bidrag av EU.
Det blir första gången som principen om rättsstaten prövas mot EU-budgeten.”

Men bidragsmiljarderna fortsätter att pumpas från EU, alltså våra skattepengar, till Orbán. Trots att pålitliga undersökningar har visat att merparten av dessa gigantiska bidrag i princip går till Orbán själv och hans familj och den allra närmaste kretsen av släktingar.

Så är det nu. Och EU backar, tiger, förhalar. Som alltid när det krävs handling och beslutsamhet.

Satans välpressade och modemedvetna byråkrater och hala tillika kraftigt överbetalade och feta politiker!

De sitter och smörjer kråset på Bryssels flotta krogar när bomberna fortsätter att spränga européer och mörda andra européer nästgårds. Så att säga i kvarteret intill. Allt blod kommer inte från oxfiléerna.

CRISTER ENANDER
crister.enander@opulens.se

Crister Enander är författare, skriftställare och litteraturkritiker. Crister är född i Jönköping men idag bosatt i Lund. Han har gett ut ett flertal böcker. Bland de senaste märks ”‘Vi ger oss inte. Vi försöker igen. Anteckningar om Lars Gustafsson”, ”Slagregnens år – tankebok”, ”Dagar vid Donau. författare nära Europas hjärta”.

Det senaste från Krönikor

0 0kr