Dags att skrota ”Du gamla, du fria” som ”nationalsång”

Krönikor.
nationalsång, sveriges nationaldag, du gamla du fria,
Illustration: Opulens

NATIONALSÅNG. Gillar du Sveriges nationalsång? Om du svarar ja på den frågan ljuger du lika mycket som om du svarar nej. För Sverige har ingen nationalsång. ”Du gamla, du fria” används som en sådan, ja. Men någon folkvald församling har aldrig bestämt att just den ska vara nationalsång. Det skriver Lars Thulin.

För en tid sedan tyckte representanter från bland annat om M och KD att så kan vi inte ha det. Några riksdagsledamöter motionerade om att sången officiellt skulle antas som nationalhymn. Men konstitutionsutskottet som behandlade frågan tyckte det var helt onödigt. Tvärtom tilltalades utskottet av tanken att ”Du gamla, du fria” istället så att säga var folkets val och inte överhetens.

Därför, till skillnad från många andra länder, har vi ingen nationalsång. Vilket är i linje med att det dröjde till 1983 innan vi fick en nationaldag. Fram tills dess hade vi bara Svenska Flaggans Dag, en benämning som inte stod för något och inte ens var helgdag. Detta dröjde till 2005.

Texten till ”Du gamla, du fria” skrevs 1844 av folkminnesforskaren Richard Dybeck. Melodin var en folkvisa han plockat upp från Västmanland ”Så rider jag över tolvmilan skog”. Sången var inte alls tänkt att bli nationalhymn och Dybeck var inte imponerad av sin egen text. Han ansåg själv att ”de högst medelmåttiga orden hade tillfällighetskaraktär och inte var avsedda att spridas vidare.” Men genom olika händelser – bland annat att kung Oscar II vid en tillställning på Lunds Universitet 1893 reste sig upp när sången framfördes – blev den inofficiell nationalhymn.

Kritiken mot den var dock stark. Melodin ansågs vara för släpig sam texten för vag. Det talas om Norden och inget om Sverige. Norden består som bekant av fem olika länder. Så 1899 ordnades en folkvise-tävling med syfte att få fram en ny nationalsång. Ett av bidragen var Verner von Heidenstams dikt ”Sverige” som tonsattes av Wilhelm Stenhammar. Men det funkade inte. ”Du Gamla, du fria” med dess märkliga text bet sig fast. För vad i hela världen betyder ”jag vet att du är och bliver vad du var”? Obegriplig innebörd och syntax, man undrar om den gode Dybeck rökt på.

Dock har Sverige haft en nationalsång. Fast bara en enda gång och då på främmande mark. Det var i Moskva våren 1957. Ishockeylandslaget Tre Kronor hade oväntat vunnit ett stympat VM. Det var året efter Sovjets invasion i Ungern. Stora hockey-nationer som Kanada och USA bojkottade spelen i protest mot detta.

Sovjeterna var helt övertygade om att de skulle segra i turneringen. Faktiskt så övertygade att de inte brytt sig om att skaffa någon inspelad version av ”Du Gamla, du fria.” Så vid prisceremonin utbröt lätt panik i sekretariatet när guldet skulle delas ut. Värdlandet löste det genom att uppmana svenska spelarna att själva sjunga sin nationalhymn. Men efter en snabb konferens inom laget kom man fram till att det bara var ett fåtal som kunde texten. Lagkaptenen Lasse Björn, som var lika full av humor och upptåg på rinken som utanför, löste problemet. Man valde en låt som alla kunde.

Inför en fullsatt ishockeystadion i Moskva framförde Tre Kronor unisont snapsvisan ”Helan går”.

Visst behöver vi en ny nationalsång, godkänd av riksdagen eller ej. Vilka låtar skulle kunna få denna status? Jag har fyra förslag. Alla måste modifieras. En är klar favorit.

1. Öppna landskap – text och musik Ulf Lundell. Den har redan i vissa sammanhang kallats vår andra nationalsång. Den rymmer hela vårt nordiska vemod, kärlek till naturen och besatthet av sommaren. Problemet är att det inte finns någon klar refräng med riktig schvung i. Kanske kan Lundell fixa till det. Om han får ett par Vardagar på sig.

2. Stad i ljus – text och musik Py Bäckman. Oerhört vacker med en riktigt refräng som passar att skråla med i från en idrottsläktare. Problemet är att texten inte har något med en nation att göra. Så det behövs nya ord. Ett problem kan också vara att den ursprungliga Melllo-låten blivit en psalm. (nummer 830 i nya psalmboken.)

3. Vintersaga – text och musik Ted Ström. Nog en av de finaste och mest gripande visorna om det samtida Sverige. Och för en gångs skull faktiskt inte om sommaren. Refrängen håller som nationalhymn. Problemet är dels att den måhända är för dyster: missbruk, deppighet, kyla och mörker, dels en del tidsmarkörer. Som att Öresundsbron inte är byggd samt namn på krogar som kanske har gått i konkurs. Så texten är redan omodern.

4. Anthem – musik Björn och Benny, engelsk text Tim Rice. Den är min favorit. Den är hämtad ur musikalen Chess och beskriver den ryska schackspelarens längtan till sitt hemland. Den har alla ingredienser som en nationalhymn ska ha. Men måste givetvis få ny text, även om den engelska är mycket fin, som det mesta från Tim Rices penna. Han har skrivit orden till flera av Andrew Lloyd Webers musikaler.

Så låt oss utlysa en tävling bland våra duktiga låtskrivare – att fixa en bra text till Anthem.

Vad tycker du som läsare? Gå in på Opulens Facebook-sida och kommentera den här artikeln med era egna förslag.

ANVÄND DENNA! LARS THULINlars.thulin@opulens.se
LARS THULIN
lars.thulin@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Krönikor

0 0kr