I medieljuset är väl alla katter grå

Krönikor/Samhälle.
Bild: Coco Parisienne. Pixabay.com

PRESSETIK. ”Den svenska pressen upprätthåller en mycket hög etisk nivå i sina beslut”, sade Ola Sigvardsson i en intervju tidigare i år. Ett rätt anmärkningsvärt uttalande av just pressombudsmannen efter många mediers haveri, med följande fällningar, som följde i svallvågorna av Metoo.

 

 

Många har erfarenhet av att ha varit med om en händelse som sedan skildrats av medier. Stora prylar av riksintresse eller små lokala vardagliga händelser spelar ingen roll — gemensamt för de flesta av våra personliga erfarenheter av nyhetsrapporter är att de helt enkelt inte stämmer. Medieberättelsen bjuder allt som oftast på grava luckor, slutsatser dragna åt fanders eller rena rama faktafel.

STEFAN BERGMARK
info@opulens.se

Stefan Bergmark är chefredaktör för Opulens. Norrlänning men sedan sekelskiftet bosatt i Malmö. Stefans yrkesmässiga bakgrund är från olika fanzines, tidskrifter samt oberoende medier och som frilansjournalist har han främst skrivit åt dagstidningarnas kultursidor. Stefan har också varit redaktör för ett par böcker samt fått tre antologier med krönikor utgivna. Mer om och av Stefan Bergmark: www.stefanbergmark.se

Det senaste från Krönikor

Ensamhet, incel,

Det mest skamliga

SAMHÄLLSPROBLEM. Vad är det mest skamliga och pinsamma man kan vara idag?
Ord byter plats, idéutbyte , dialog, förvåning, förundran

När ord byter plats

SPRÅKET. Katrine Hamori reflekterar över språkinlärning och hur vissa ord kan vara
0 0kr