Håll käften!

Krönikor/Samhälle.
Collage: C Altgård / Opulens. Bildkälla: Pixabay.com

FACEBOOK. Iodine Jupiter skriver idag om Facebook och hur yttrandefriheten inskränks på den sociala plattformen.

 

Företagets representant står framåtlutad över skrivbordet. Genom en megafon riktad en meter från författarens huvud gallskriker han åt honom att hålla käften.

Plattformen agenten jobbar för börjar skämtsamt kallas för det nya Sovjet.

Facebook har plockat bort ännu ett av författarens inlägg. Censur. Av oklara skäl.
Nån egentlig motivering av vad som stört de robotiserade fluortanterna på Facebook har han inte fått. 1984 kom i en annan form än han väntat sig.

I sexton minuter hann hans senaste inlägg upplevas till allmän förtjusning innan det bryskt undanröjdes. Med en varningstext om avstängning, dödsstraff och regler ska de rätta värdena upprätthållas.

Att Facebook eliminerar uttrycksfullt material är ingenting nytt men måste fortsätta diskuteras. Redan när konstnären Anders Zorns verk lyftes ut (som han var nån slags Anders Porn) började man ana ugglor i mossen.

Naken hud och minsta antydan till fantasi om sexuell utlevelse, utöver standard, måste hållas i schack. Community-deltagaren ska skyddas. Från sig själv, från andra. Och samtidigt visa upp sig själv så konsumenten blir tydlig för annonsörerna.

Skribenten håller dock god ton i det han publicerar. Han premierar stil, enkelhet och taktfullhet före det plumpa, grova och opoetiska som så lätt chockerar.

På Facebook är många ord förbjudna oavsett i vilket sammanhang de nämns. Ord och händelser ur historien kan inte belysas. Ett ord nämns och robotarna slår till och stänger av. Implicit betyder det att historien skrivs om, förfalskas, för att passa in i en ny standard.

Jag minns hur författaren en gång beskrev det då ”Nya arbetarpartiet” med ”Arbete skapar frihet”, fast på originalets tyska. Syftet vara att spegla fas tre, stupstocken, i moderaternas arbetsstrategi. Censuren slog till blixtsnabbt med motiveringen hatiskt innehåll. Que?

Du får aldrig veta vad som stör PK-idyllen. Jag skulle gärna se listan på de förbjuda orden. Man kan bara gissa.

Hur långt ska yttrandefriheten inskränkas? Vilka förseelser kan räknas som grova? Vem bestraffar utövaren av censur?

Den förföljde skribenten vinnlägger sig om att skriva texter där läsaren får plats med egna tankar och slutsatser. Hans ambition är en satirisk – och civilisationskritik skärpa.

Men Facebook vill inte ha fria tänkande människor på sin plattform. Av hans 1000 följare regleras antalet nådda följare kraftigt av Facebooks algoritmer. De vill att du betalar för att nå ut. Så ser deras affärsidé ut. Så masochistiskt att betala nån som censurerar dig. Det kommer den här författaren aldrig att göra.

I framtiden ska nya djärva plattformar för ordens gladiatorer ta över det fria ocensurerade samtalet.

Så gott folk, håll tillgodo med gulliga katter på Facebook.

IODINE JUPITER
info@opulens.se

iodine Jupiter är skriftställare med tematiska verk inom dramatik, musik och litteratur. En satirisk ton är ofta vapnet som riktas mot vår tids idioti. Bakom titlar som Dom dödas pornografi och Obscen sanning ryms både skönhet och civilisationskritik. En senare publikation i denna anda är En tjänstemans meditationer.

Det senaste från Krönikor

0 0kr