Göteborg kan bli nästa Charlottesville

Krönikor/Samhälle.
Illustration: Bim Eriksson

OFATTBART. Innan semestern drog igång fick jag ett uppdrag av den feministiska tidskriften Bang att göra en serie på temat dystopi. Redaktör för det här numret var Vian Tahir och i en mejlkonversation precis innan jag skulle sätta pennan mot pappret tryckte hon extra på just framtidsaspekten. Det här numret ska kunna leva extra länge skrev hon.

Idé blev till manus, illustrationer och slutligen en färdig serie. Jag var nöjd, det blev snyggt och lagom obehagligt. Men bara några veckor senare kändes verkligheten bra mycket obehagligare än min framtidsdystopi.

Vi har sett Charlottesville där USAs Alt-right rörelse, som är en blandning av nazister, Ku Klux Klan-anhängare och rasideologiska nationalister samlades. Tungt beväpnade, iförda hjälmar, facklor och vajande sydstatsflaggor. Vars demonstration skördade 19 skadade motdemonstranter och en ung kvinnas liv.

På medborgarplatsen i Stockholm i helgen såg vi prov på samma typ av nationalistisk patriotism och hat, där en kärleksfull demonstration för unga afghaners rätt att få stanna i Sverige mötte en mobb av hat. Vuxna män och kvinnor med blågula flaggor skanderade åt de afganska pojkarna att de både skulle våldtas och skickas ut ur landet.

Vid en presskonferens efter händelserna i Charlottesville målar President Donald Trump upp en bild av att demonstranter och motdemonstranter i Charlottesville skulle vara goda kålsupare. Det är ofta den retoriken vi hör. Tar man ställning för någonting så är man plötsligt på en sida. Men att en av sidorna inte har någonting emot att dela in andra människor i raser och antingen döda eller förslava dem, medan den andra sidan håller om varandra, krams och viftar med hjärtformade plakat verkar vara sekundärt. Vi är alla lika goda kålsupare.

Det ofattbara är bara ofattbart tills det händer. Och det skulle kunna hända imorgon.

Det läskiga är att vi aldrig är beredda. I höstas var det ofattbart att USAs nästa president skulle bli Donald Trump. I våras var det ofattbart att någon skulle köra en vansinnesfärd med en lastbil ner för Drottninggatan i Stockholm.

Idag är det ofattbart att någon från den hatiska gruppen på Medborgarplatsen i helgen skulle ha mejat ner de afghanska pojkarna och deras allierade demonstranter med skjutvapen eller bil. Men imorgon kanske det är just den ofattbara nyhet vi måste leva med. Bara för att vi envisas med att anse att vi alla är lika goda kålsupare och att åsikter bara är åsikter oavsett vilka åsikter det handlar om.

Den 2 september planeras en ny demonstration mot de ensamkommande afghanerna, värd för evenemanget är högerextrema organisationen European Nationalist Association och Jordan Helena Cansingtons som under många alias är djupt involverad i den högerradikala miljön på nätet. Demonstrationen är även glatt påhejad av Bulan Tägtlund, ledare för Soldiers of Odin.

Samtidigt planerar Nordiska motståndsrörelsen, alltså samma organiserade nazister som patrullerade gatorna i Falun i fiol, att skapa ”den största demonstrationen sen andra världskriget” och tåga rakt genom centrala Göteborg medan Bokmässan pågår.

Det som återstår att se nu är om  Stockholm eller Göteborg som kommer rapporteras som det nya Charlottesville.

Hade jag för några år sedan fått möjlighet att förutspå framtiden i en dystopisk serie så hade jag kunnat komma på många saker att skriva om. Men jag hade aldrig i min vildaste fantasi kunnat förställa mig att den mest radikala åsikten 2017 skulle vara att vilja begränsa nazisters möjlighet till organisering.

BIM ERIKSSON
bim.eriksson@opulens.se

 

 

 

 

 

 

 

Alla artiklar av Bim Eriksson

Det senaste från Krönikor

0 0kr