Fyra frågor till klimatstrejkaren Greta Thunberg

Samhälle.
Greta Thunberg utanför riksdagshuset (foto: Vladan Lausevic)

SKOLSTREJK. ”Om folk visste vad klimatkrisen innebär så hade inte människor kommit hit och undrat vad jag gör.” Vladan Lausevic har träffat Greta Thunberg, en 15-åring med Aspergers som med sin skolstrejk för klimatet utanför riksdagshuset blivit en rikshjälte.

 

Namn: Greta Thunberg
Familj: Mamma, pappa, lillasyster
Uppvuxen: Stockholm, Kungsholmen
Yrke: Grundskoleelev
Fritidsintressen: Umgås med mina hundar

Hur uppstod idén att skolstrejka för klimatet?

– Jag var med i en grupp för att mobilisera unga i klimatfrågan. Vi skulle komma på nya idéer till nästa projekt, om hur ungdomar borde börja skolstrejka och göra något på rasterna på skolgården. Jag nappade på ordet skolstrejk och utvecklade idén till att komma hit till Riksdagen. Jag fortsätter med strejken fram till valet.

Hur har responsen varit?
– För det mesta positivt. Vissa politiker, men inte många, har kommit fram och lyssnat på mig. Dagligen får jag stöd från människor.

Vilken är den viktigaste klimatlösningen enligt dig?
– Behandla krisen som en kris. Eftersom i en kris löser vi det mesta och kan göra något åt problemen. Det viktiga är att alla rapporterar för människor hur läget ser ut eftersom många inte vet hur allvarligt det är. Det kommer leda till att fler engagerar sig och sätter press på makthavarna. Det finns mycket som vi alla kan göra. Men först och främst behövs en budget för hur mycket vi ska släppa ut. En riktig klimatbudget som är mycket mer radikal än den som vi har idag.

Hur ser unga på klimatfrågans betydelse?
– Det vet jag inte. Men om folk visste vad klimatkrisen innebär så hade inte människor kommit hit och undrat vad jag gör. Varken globalt eller lokalt har det varit något riktigt krismöte. Mitt budskap till jämnåriga är: Engagera er och sätt press på de vuxna. Både fler barn och vuxna bör ta klimatet på större allvar.

VLADAN LAUSEVIC
vladan.lausevic@opulens.se

 

 

 

 

 

 

 

Alla artiklar av Vladan Lausevic

Vladan Lausevic är stockholmare och aktiv som skribent, liberal debattör och aktivist med intresse för såväl mjuka som hårda politiska frågor. I bagaget har en examen i historia och Europastudier. Vladans motto: “Jag har ingen identitet, jag har bara identiteter”.

Det senaste från Samhälle

0 0kr