Ekologik i denna sena timme

Krönikor/Samhälle.
Illustration: Pixabay.com

KLIMATSMART. En aktuell bok av Johan Tell berättar om olika metoder för att leva hållbart. Med inspiration från den berättar Erik Cardelús vad du själv kan bidra med för att rädda klimatet och miljön. 

 

 

Det är sent på året, men också sent på jorden. I polska Katowice pågår COP 24, den FN-ledda klimatkonferens där man ska konkretisera den överenskommelse som uppnåddes i Paris 2015. Om tiden ansågs knapp vid klimatmötet 2015, är tongångarna ännu mer alarmerande idag. Många forskare menar att vi varken kommer att kunna klara av 2-graders- eller 1,5-gradersmålet. Inte om vi fortsätter så här, med reformduttande och reformkäbblande.

Mitt i allt detta kan det vara skönt och vettigt att göra mer själv. Det brukar ju ofta sägas att själv är bästa dräng och förändringar börjar med oss själva. Eller så hörsammar man bara Joe Hills välkända motto — Sörj inte, organisera dig!

Med Johan Tells nyutkomna bok Ekologik: 100 enkla sätt att leva hållbart ges ett gott stöd i denna organisering. Dessutom är boken snyggt formgiven, med vackra bilder och rejält formulerade beskrivningar av dagens situation och hur vi åstadkomma positiv förändring.  Det gäller att göra något själv, ja. För ”att hänga upp sitt klimatarbete på att kritisera grannen för dennes onödigt stora bil, onödiga motorgräsklippare, onödiga altanvärmare, onödiga Thailandsresor är inte konstruktivt. (s.10)”

[CONTACT_FORM_TO_EMAIL id=”2″]

 

Vad ska vi göra då? Mycket lite är egentligen nytt under solen eller under den alltmer förorenade himlen, för att hålla bildspråket rätt.

För det första, vårda prylarna. Med förlängd livslängd på våra ägodelar, behöver vi inte köpa nytt så ofta. Ett annat sätt är att dela på prylar: en lövblås, en bil eller en borrmaskin. Det mesta kan delas. Idag finns ju enormt många appar som hjälper oss med det. Sharing is caring, heter det ju.

Viktigt är också att undvika fulprodukter, varor som producerats under obskyra förhållanden och som säljs allt för billigt. I den hanteringen finns många miljöbovar och miljöfällor, dessutom ett lockande lågt pris som förblindar vårt omdöme och förstör vår moraliska kompass.

Sedan det gamla vanliga — sopsortera och välj eko-reko i affären. Se till att vara en medveten och kritiskt tänkande konsument. Det där är ingen raketforskning direkt, utan sunt ekoförnuft. Bibliotek och internet lyfts också upp som miljösmart, eftersom vi då slipper köpa nytt och skriva ut en massa papper. Därtill är det bra att vägra direktreklam, om vi månar om skogen.

På jobbet kan vi alltid se till att de miljövänliga inställningarna prioriteras — dubbelsidig kopiering, videokonferenser istället för flygresor och pdf-kopior snarare än lösblad. Varför inte ta ett snack med ledningen kring miljöpolicyn? Vad görs konkret för att verkligen vara klimatsmart?

Därefter har vi maten. Grönt är skönt, även för klimatet. Speciellt grönt efter säsong. Äta upp och inte kasta mat, är ett annat tips som förordas, liksom att välja ekologiska produkter i största möjliga mån. Att dricka kranvatten istället för buteljerat och transporterat mineralvatten är en självklarhet i ett land som har utmärkt vattenkvalitet och enormt många sjöar och andra vattentäkter.

Bland maskiner gäller det att maxa det miljövänliga, om det så handlar om ökat tågåkande eller att lasta diskmaskinen full. “Hemester” är också bra, snarare än att ha semester i ett avlägset land dit man flyger och sätter ett stort klimatmässigt fotavtryck.

Att cykla mycket är också gynnsamt, både för klimatet och folkhälsan. Inte minst med alla larmrapporter om stillasittandet och dess negativa effekter som duggar så tätt. Överhuvudtaget kommer det an på oss vuxna att lära barnen om hur man lever mer miljösmart. Vi kan lära barnen vad som är bäst när det gäller konsumtion och transporter men också när det gäller livsval som att vistas mer i naturen och befrämja den biologiska mångfalden.

Sammantaget ger Johan Tells bok en hoppfull, men ändå realistisk bild av vad vi alla kan göra för miljön och klimatet. Att tilltalet är lättsamt och bilderna vackra, ger en extra puff till att tänka och agera klimatsmart. Så oavsett om vi är lagda åt pepp eller depp, så kan vi i alla fall göra något i denna sena klimattimme.

ERIK CARDELÚS
info@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Krönikor

0 0kr