Du är sexuellt trakasserad av någon du känner

Krönikor/Samhälle
Collage: C Altgård / Opulens. Bildkälla: Pixabay.com

SATIR. ”Med en tillbakablick urartade Metoo-rörelsen till en häxjakt på män, kändisar med makt. Vissa hade tydligen otillbörligt flirtat, kastat insinuerande blickar, andra begått övergrepp utan påföljd. Anklagelserna var mer eller mindre relevanta i den digitala dimman,” skriver Iodine Jupiter.

 

”Han tittade på mig som om han vill ligga med mig.” ”Va! Vilket äckel. Har du anmält honom för sexuella trakasserier?” ”Ja, Gud ja. Män flirtar med oss kvinnor. Det gör de hela tiden. Det måste bli slut med det” ”Fan, vad disgusting de är.”

”Jättemånga av mina kompisar har berättat hur männen tittat menande på dom. De har blivit sjuka, slutat jobba, fått depressioner, några har till och med förtidspensionerats” ”Det är som om det vore naturligt. Man gör inte så mot en annan människa, tittar så där.”

Sett ur ett retroperspektiv urartade Metoo-rörelsen till en häxjakt på män, kändisar med makt. Vissa hade tydligen otillbörligt flirtat, kastat insinuerande blickar, andra begått övergrepp utan påföljd. Anklagelserna var mer eller mindre relevanta i den digitala dimman.

Rovdjursdriften är ett nedärvt beteende som människan vill ”civilisera” sig ifrån. Jägaren och bytet har huvudroller i den sociala sällskapsleken, men de kommer inte överens om reglerna. Sexuell paranoia sprids som en löpeld. Övergrepp och könsdiskriminering eskalerar.

Män i maktposition tafsar på kvinnor, det är därför de vill ha makt. De vill lägra bytet med ett belåtet flin.

Män är djur, scumbags, måltavlor för radikalfeminismen ända sedan Valerie Solanas SCUM-manifest (Society for Cutting Up Men) från 1968. Män tar sig friheter. Trakasserierna kan liknas vid arbetsgivare som kommenderar sina anställda att krypa över kontorsgolvet med börsrapporter i munnen. Marknaden bestämmer reglarna. Cheferna utnyttjar sin position till den sexuella potensens fördel. Vinst, makt och sexualitet är djupt sammanlänkade mekanismer. Därför handlar könsdebatten ytterst om missnöje med maktstrukturer, samlagspositioner − kriget mellan kvinnor och män, det eviga spelet. Överläkarna tillåts vara aktiva medan undersköterskorna får sära och kvida i missionärsställning.

Män i maktposition tafsar på kvinnor, det är därför de vill ha makt. De vill lägra bytet med ett belåtet flin. Att oacceptabla beteenden och attityder florerar bland kändisar framgår av medias sensationslystna rapportering. Att inte fler är kränkta av sex och våld i tv är kanske inte så märkligt. Det är ju normalt. Vi triggas av, går igång på, avsätter tid till det. Att lockas till vilda nöjen som väcker begär anses vara politiskt korrekt. En fjäder i hatten.

I den sociala umgängeskampen handlar det om kommunikationen mellan kvinna och man, magnetiska poler med laddning. Leken har utformats under miljoner år. Tänkbart är att människans primitiva ursprung har fått för lite uppmärksamhet i debatten. Alla män dras över en kam – demoniseras, misstänkliggörs. Men med jämställdhetskunskap ska skolan från tidig ålder lära pojkar visa respekt för flickor. All kunskap ska inte komma från porrfilm och pensionärer.

Du serveras våldsamt sex och förnedring från tv och andra medier. Du niger, bockar och bugar i tacksamhet över vad du bjuds. Eller det man tror dig önska. Du lockas av upplevelsen, filmen, produktannonsen. Du vill leva upp till det du förväntas vara, bli bekräftad och kanske beundrad som en praktfull ”däggy”. Du är ett parningsdugligt hondjur i flocken, kompetent och duktig. Fjädrarna burras upp inför tuppen. Kampen är uråldrig. Så naturlig. Så gör djur.

Människan låtsas vara civiliserad. Sexualiteten är den primitiva urkraft vår kultur bottnar i. Jakten är en del av våra väsen. En gång livsavgörande, idag hobby och lek. Endast de naiva tror att vargen lämnar lammet ifred när ljusen slocknat. Beröva en man makten och han förlorar sin sexuella drivkraft. Företaget går i konkurs.

Affärslivet är en konstruktion för att hålla chefens vitalitet i gång. Mannens sexuella potens är synonym med framgång. Om mannen fråntas sin makt kommer kvinnor klaga på att han inte tjänar något till. Då är mannen inte parningsduglig. Räddningen är att sudda ut könsrollerna. Kvinnor leds till kvinnor, män till män. Utvecklingen är tydlig. Den tysta sköra killen på festen, den romantiska poeten, är inte maskuliniteten den heteronormativa tjejen vill få med sig hem. Gängledaren med makt, alfahanen, är vinnaren på savannen i storstadsdjungeln,

Metoo-uppropet väckte enorm entusiasm och krigsstämning. Vittnesmålen om sexuella trakasserier haglade ur sociala medier. Självklart ska övergrepp och integritetsbrott polisanmälas. Och tas på största allvar.

Prenumerera på Premium!

Opulens utkommer fem dagar i veckan. Prenumerera på Premium, 45 kr/mån eller 500 kr/år, och få tillgång även till de låsta artiklarna.
På köpet får du tre månaders obegränsad och gratis tillgång till hela utbudet (värde 237 kr) av kvalitetsfilmer från Draken Film.
PRENUMERERA HÄR!

 

Men den största häxprocessen i modern tid var grundad på angivelser och skvallerkultur, som i trolldomsprocesserna i Sverige år 1675. Män som uppvisat dåliga beteenden, brist på stil, vett och etikett visades upp som oempatiska och pekades ut som skyldiga. Exempel statuerades, offentliga syndabockar dömdes i mediatribunaler.

Allt fler nyfikna börjar samlas på vägen mot bålberget. Sanningskommission rullar ut den Ikea-designade stupstocken på Sergels torg. Det vankas bröd och skådespel. Vilken kändis är det idag som ska få ett otäckt straff för en otäck sak. Det har talats om våldtäkt. Ett hundratal kvinnor, som vittnat på nätet, har färdats från hela riket för att se straffet verkställas. De är inte helt säkra på att det är han, men han är lik, jo, det måste vara han. Några säger att de tafsats på, andra att han stulit cigaretter medan vissa menar att han dragit snuskiga skämt. Huvan och fångdräkten tas av, han står naken, kylslagen. Han surras fast med benen brett isär. Folket jublar och sjunger något som verkar vara en sportramsa: ”Strap-on straff, strap-on straff …”

Vilddjuret ska tämjas, makten förringas, civilisationen ska blomstra utan män.

IODINE JUPITER

iodine Jupiter är skriftställare med tematiska verk inom dramatik, musik och litteratur. En satirisk ton är ofta vapnet som riktas mot vår tids idioti. Bakom titlar som Dom dödas pornografi och Obscen sanning ryms både skönhet och civilisationskritik. En senare publikation i denna anda är En tjänstemans meditationer.

Det senaste från Krönikor