Den nya tekniken är redan här

Krönikor/Samhälle.
Den nya tekniken är redan här. Bild: Geralt / Pixabay.com

HOT ELLER LÖFTE. Tekniken och den artificiella intelligensen utvecklas i allt snabbare takt. Vår krönikör Sofia Nerbrand resonerar kring möjliga konsekvenser för samhällsutvecklingen. Är tekniken ett hot eller ett löfte om en bättre framtid? 

 

 

I hörlurarna ringlar, för mig, nya toner ut. Spotifys algoritm finner nya spår för just mig varje måndag. Kontoret har jag bokstavligen på fickan. Min smarta telefon ger mig tillgång till alla siffror, bokstäver, bilder och människor jag behöver genom ett otal funktioner och kanaler.

Behöver jag en större skärm viker jag enkelt upp min MacBook. Just nu sitter jag på ett kafé och runtom mig sitter andra med lysande äpplen, vita sladdar upp i öronen och ett blåvitt sken i ansiktena. Arbete utförs. Kommunikation sker med personer på andra sidan jorden. Räkningar betalas.

Den ”nya” tekniken har revolutionerat våra liv. Både som konsumenter, kreatörer och uppdragstagare.

Och då är vi bara i början av den fjärde industriella revolutionen. Internet of things, artificiell intelligens, robotar, digitalisering, självlärande maskiner, virtual reality och så vidare är på väg att påverka oss mer än vad som är enkelt att föreställa sig. Och tekniken är redan här — och den sprids och utvecklas exponentiellt.

[CONTACT_FORM_TO_EMAIL id=”2″]

 

Fundera bara ett ögonblick vad det betyder att en Tesla kan lära sig att köra på ett komplicerat vis och sedan skicka denna färdighet till alla andra bilar av samma märke. Varje enskild enskild enhet behöver inte lära sig, eller för den delen programmeras eller styras manuellt.

Robotar med armar och ben har lärt sig att springa självständigt i kuperad terräng och till och med göra volter. De kommer i stor skala att utföra en mängd fysiskt ansträngande eller enahanda arbetsuppgifter i framtiden. I ”smarta” fabriker fixar ”intelligenta” maskiner redan såväl massproduktion som skräddarsydda beställningar i liten upplaga.

Artificiell intelligens skapar och utprovar nya banor i datorspel. Världens första virtuella nyhetsuppläsare visades upp av ett kinesiskt mediehus häromdagen. Både avatarernas röster och utseende är baserade på verkliga nyhetsankare och de kan läsa upp nyheter med hjälp av artificiell intelligens.

Drönare kan känna igen ansikten och med stor precision döda mängder av människor utan andra materiella skador. Stater kan samla all information om medborgarnas liv och styra deras beteende, inte minst genom att ingjuta rädsla för bestraffningar.

Fundera. Försök att föreställa dig framtiden. Vad kommer inte att vara möjligt?

För oss som konsumenter innebär skiftet att utbudet av det mesta kommer att öka samtidigt som priserna sjunker. Erbjudanden kommer att bli utformade efter enskilda preferenser och bli alltmer tillgängliga. Resurser kommer att användas alltmer effektivt; optimering driver mycket av den nya tekniken.

Arbetslivet kommer att påverkas genom att maskiner gör allt fler uppgifter. Inte bara vad vi har gett dem att utföra, utan också analys, diagnos och nya kreativa lösningar. Synergierna mellan människa och maskin kommer förmodligen att bli den intressanta skärningspunkten. Många arbetsuppgifter kommer att försvinna, andra kommer att tillkomma. Räkna också med att basala behov snabbt kommer att vara uppfyllda varför fritiden mycket väl kan öka för det stora flertalet.

Då vill det till att var och en finner mening utanför jobbet. Förändringarna kommer att vara utmanande och jobbiga för många. Hur ska jag finna min plats? Hur ska jag försörja mig? Hur ska jag kunna lära mig nytt? Kommer den nya tekniken att bli farlig?

Måhända att politik slår pengar — men teknik slår politik, som entreprenören Jan Stenbeck en gång uttryckte saken. Men tekniken får inte slå etiken. Teknik är aldrig farlig i sig själv. Med en kniv kan man skära en brödskiva — eller skära upp en annan levande människa. Det är samma sak med allt det nya.

Det är hur vi använder tekniken som är det avgörande. Industri 4.0 har alla möjligheter — rätt utnyttjad — att skänka oss ett paradis på jorden. Totalitära krafter kan göra världen outhärdlig på en helt ny nivå. Genom normsystem, lagstiftning, mellanmänskliga relationer och interaktion med tekniken styr vi alltid vår egen framtid. Ansvaret går aldrig att delegera till nog så kloka artificiella intelligenser.

Hur som helst — brace for impact. Kraften i de förestående förändringarna är enorm.

SOFIA NERBRAND
sofia.nerbrand@opulens.se

 

 

 

 

 

 

Alla artiklar av Sofia Nerbrand

Sofia Nerbrand är ordförande i tankesmedjan Bertil Ohlininstitutet och skriver regelbundet för en rad tidningar genom Liberala Nyhetsbyrån. Hon har tidigare varit chefredaktör för samhällsmagasinet Neo, som hon också grundade, redaktör på Axess samt ledarskribent i Sydsvenskan och DN.

Det senaste från Krönikor

0 0kr