Borde inte pandemin bromsats så tidigt?

Debatt.
Montage: Opulens. (Grundbild: Pixabay.com)

CORONA. ”Ska folk som tagit Astra få ångest? Ska de som erbjuds Astra vägra?” Pär Axelsson svarar Elena Dahl i debatten om vaccineringen och hur de äldre behandlats under pandemin.

DEBATTSUGEN? SKICKA BIDRAG TILL debatt@opulens.se

Elena, kul att du svarade. Jag hävdar att svar ska vara kortare än det ursprungliga inlägget. Så jag koncentrerar mig på tre saker.

Riskbedömning. Hela livet är en riskbedömning. En tur i stan på kvällen kan innebära att du blir nedslagen. Varje biltur vi företar vi oss kan sluta i en katastrof. Och fem sjukdomsfall på miljonen är sämre än ett. Självklart. Samtidigt måste alltid risker vägas mot fördelar. Livet består sällan av välja mellan ett helt bra alternativ och ett dåligt. Utan mellan två mindre bra.

Hur ska en riskbedömning göras? I efterhand med alla facit i hand är det enkelt. De som nu pekar finger och säger att alla gjorde fel, att folk har lurats – de är förmodligen ändå överlyckliga för att de själva inte var tvungna att fatta ett beslut under press och stor osäkerhet. Bästa är alltid att världens mest eftersökta person tar beslutet. Nämligen medborgaren Någon Annan. Så kan vi i efterhand gnälla på Någon Annan.

Utveckling av vaccinet. I vilken miljö togs det fram? I ett läge som präglads av panik och kaos. Ingen visste då om Covid-19 var en elak snuva eller en farsot som skulle släcka en stor del av befolkningen i stil med spanska sjukan. Astras vaccin hade vissa nackdelar, men vissa fördelar. De senare var att det var billigt och kunde administreras i kylskåp istället för frysar med minus 70. Detta är påtagliga plus i stora delar av världen. Vi i Sverige behöver inte bry oss för vi har pengar och frysar. Vi har rätt att kräva det allra bästa, eller hur? Inte ska vi öka våra risker marginellt. Det obetydligt sämre kan väl säljas till Afrika och Asien. Eller skrotas helt.

Frågan du ställer på sin spets är: borde massvaccinering bromsats tills dess att Pfizer och Moderna fanns för alla? Hade det varit bättre att låta pandemin rasa vidare under den perioden? Hur mycket lidande och död hade det beslutet kostat? Ingen vet. FHM gjorde inte bedömningen att vänta. Du har uppenbarligen gjort en annan. Det har du din fulla rätt att göra.

Jag har två år kvar till 70. Jag skulle utan en sekunds tvekan rullat upp min ärm för Astras vaccin. Nu blev det av en slump Moderna eftersom min vårdcentral hade det.

Jag var överlycklig för att läkemedelsindustrin på rekordtid fått fram dessa preparat. Och jag ägnar mig sällan åt att älta och tycka synd om mig själv. Jag undrar fortfarande varför du skrev krönikan. Ska folk som tagit Astra få ångest? Ska de som erbjuds Astra vägra? Du ger inte svaren. Utan gömmer dig bakom ironin. Det var det jag menar med feghet. Att du drar in Charlie Hebdo var det som min generation kallar för en klockren taskspark.

Glad midsommar, då du kan krama dina närmaste.

DEBATTSUGEN? SKICKA BIDRAG TILL debatt@opulens.se
PÄR AXELSSON
info@opulens.se

 

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Debatt

0 0kr