Black Friday räcker inte

Krönikor/Samhälle.
Collage: C Altgård / Opulens. Infälld i bilden: iodine Jupiter med en företagsbindel kring armen som en demonstration av konsumismens totala frigörelse.
(Foto: Leyna Rolinski). Övrig bildkälla: Pixabay.com

HÖGTIDER. ”Jag är beredd att offra livet för kommersialismen. Är det nödvändigt spränger jag mig själv i ett shoppingcenter. Jag värnar om friheten att få shoppa, att få leva som konsument.” Iodine Jupiter skriver om varför Black Friday inte räcker för att vi ska bli konsumenter på riktigt.

Nationaldagen bejublas, men vi saknar högtidsdagar för sann lustfylld konsumtion. Black Friday är bara en vulgär parodi på låga mänskliga begär. Den svarta dagen är utan avsikt till reflektion. Min längtan efter sann konsumtionsestetik är djupt mer lidelsefull.

Under nationella konsumtionsdagar ska jag shoppa så mycket jag kan. Och så värdegrundat jag kan. Jag ska dyrka, avguda köpdagen, älska den såsom min nästa. Jag ska komma hem med armarna fulla av produkter. Jag ska finna sammanhang och mening med mitt liv.

Att känna mig delaktig i ett system av förbrukning ska göra mig trygg i vissheten om att jag vandrar på en gemensam, naturlig och utstakad väg. Att känna mig bekväm i en superkommersiell livsform är utvägen ur ett känslomässigt utanförskap. Att konsumera mig in i ett tillstånd av lycka är kungsvägen i mitt grå, förutsägbara liv. Genom att följa mig ska du, kära läsare, finna en väg som passar dig suveränt.

Shopping skiljer oss från djuren. Att konsumera av kärlek till västvärldens ideal är en dygd. Inneboende i den moderna människans liv är att glädjefullt bejaka vår köpreligion. Det är det naturliga sättet att uppnå harmoni och att undslippa konflikter med inre röster som säger att du gör fel. Det gör du inte. Njut istället av att vara ett hjul i ett maskineri. Det är du som får samhället att gå runt.

Opulens webapp

Installera Opulens webbapp för mobil HÄR!

Många springer utan att veta vad de letar efter, men du är fri att söka delaktighet. Du ska göra din köpprocess rituell, andlig och personlig, med förtröstan om att du gör rätt.

Det du köper ska vara inslaget i presentpapper av guld och skänkas som gåvor till dig själv. Gåvorna ska öppnas med andakt som om att du är med om något storslaget, fantastiskt, som en del av en process. Kvalitet i stället för kvantitet ska vara ditt personliga motto.

Ni, 365 förväntansfulla dagar av shopping, ska få mitt väsen att blomstra, min konsumtionsestetik att jubla. Tack alla dagar, för att ni finns. Jag älskar er förbehållslöst.

IODINE JUPITER
info@opulens.se

iodine Jupiter är skriftställare med tematiska verk inom dramatik, musik och litteratur. En satirisk ton är ofta vapnet som riktas mot vår tids idioti. Bakom titlar som Dom dödas pornografi och Obscen sanning ryms både skönhet och civilisationskritik. En senare publikation i denna anda är En tjänstemans meditationer.

Det senaste från Krönikor

0 0kr