Avslöjande: Danskt TV-program utnyttjas av svenska högerextremister i valrörelsen

Media/Samhälle.

Tæt på sandheden med Jonatan Spang​ / DR2 / Søndag kl. 21.00

Tæt på sandheden med Jonatan Spang præsenterer den nye pan-skandinaviske krimi: Draman.

Publicerat av DR2 Måndag 26 februari 2018

 

PÅVERKANSKAMPANJ. Den högerextrema alternativhögerns terminologi har rört sig in i danska public service-bolaget DR genom satirprogrammet Tæt på sandheden. Nu avslöjar P1 Orientering, också en del av DR, hur anonyma svenska högerextremister i flera månader har använt danska public service-inslag som propaganda i valrörelsen.

Tidigare i våras sände DR1 en sketch som följetong, som skulle göra upp med så kallad svensk politisk korrekthet, på satirprogrammet Tæt på sandheden. Sketchen tar utgångspunkt i Facebookuppdateringen gjord av förundersökningsledaren Peter Springare, där han skrivit att invandrare i princip ligger bakom alla brott han utreder. Med det uttalandet och en annan uppdatering med en önskan om att förinta alla vänsterextrema journalister, som senare togs bort, blev Springare rikskändis.

I sketchen spelar programledaren för Tæt på sandheden Jonatan Spang en dansk polis, ivrig att kategorisera en gärningsmans etnicitet. Sketchen utspelar sig över några avsnitt och har blivit så stor att Spang bjöds in till Opinion live i Svt för att delta i en kort debatt om det svenska debattklimatet. Även i det svenska debattprogrammet gör han narr av svensk politisk korrekthet.

Sedan dess har Jonatan Spangs sketcher och deltagande i Opinion live klippts ihop och distribuerats genom YouTube av anonyma konton. I flera månader har hans sketcher använts som propagandamaterial, med syftet att radikalisera svenskar och påverka valet om några veckor.

Som en del av en kampanj med mål om att påverka det svenska valet till fördel för partier som är mer extrema än Sverigedemokraterna, har sketcherna från Tæt på sandheden använts som material för att “röd-pillra” gemene väljare i Sverige.

“Det röda pillret” kommer ifrån filmen The Matrix, där huvudkaraktären Neo erbjuds att ta antingen ett blått eller ett rött piller. Tar han det blå pillret kan han fortsätta leva sitt liv i en illusion om verkligheten. Tar han det röda pillret kan han se sanningen.

Under senare år har “det röda pillret” bland den så kallade “alternativhögern”, i bland annat Sverige såväl som den amerikanska “alt-right”, fått en metaforisk betydelse. Med hjälp av bland annat mems, internetvänliga symboler, arbetar alternativhögern med att “röd-pillra”, alltså radikalisera människor genom att exponera dem för symboler ofta präglade av rasistiska och misogyna föreställningar.

Ironiskt nog avslutade Jonatan Spang den sista delen av sin följetong med att gratulera Sverige till den strålande insats han gjort och att landet nu har valt att ta “det röda pillret”.

Sedan att sketcherna från Tæt på sandheden klippts ihop som propagandamaterial, har de fått omkring en miljon visningar, och spridits av några av Sveriges största högerextrema opinionsbildare. Spridandet av propagandamaterialet började på det anonyma diskussionsforumet 4chan. Där uppstod intresset för det svenska valet, som nu utvecklats till en koordinerad aktivistisk grupp med omkring 100 medlemmar.

Medan Jonatan Spang för P1 Orientering berättat att han inte sympatiserar med högerextremism, så borde händelseförloppet väcka till debatt. Public service ska genomsyras av information och kultur av kvalitet som stärker samhället, såväl som demokratin.

Med sketcherna i Tæt på sandheden misslyckas DR att leverera samhällskritisk satir. Istället för att stimulera någon slags debatt reproducerar TV-programmet föreställningar om kopplingar mellan utseende och kriminalitet. Terminologin i sketcherna är som klippt och skuren för att appellera till anonyma högerextremister på nätet, vars våldsamma cyberaktivism konsekvent avfärdas som skämt.

Trots att ett satirprogram inte är en journalistisk produkt bör public service-bolag ta ansvar för vad de distribuerar. Vad jag vet så står det ingenting i DR:s riktlinjer om att de har som uppdrag att göra antidemokratiska världsbilder till mainstreamtankar i samhället. Eller så kan de göra som Jonatan Spang, som skämtade bort avslöjandet på sin Twitter:

“Om du också älskar högerextrem nazisthumor så kan du rösta på mig som årets komiker”.

KEVIN SHAKIR
kevin.shakir@opulens.se

 

 

 

 

 

 

 

Alla artiklar av Kevin Shakir

Kevin Shakir skriver och undervisar om internetkultur, nationalistiska och högerextremistiska rörelser och hur en konstant utvecklande medieverklighet påverkar människor och samhällen.

Det senaste från Media

0 0kr