Akutinsatser löser inte bostadsbristen men lindrar akut nöd

Debatt/Samhälle.

HEMLÖSHET. “Vår akutinsats under vintern löser inte bostadsbristen men lindrar akut nöd och vi vill samtidigt vara ett exempel på att det är möjligt att göra annorlunda”, skriver Johanna Nilsson från föreningen Kontrapunkt som tillsammans med Svenska Kyrkan och Röda Korset nu startar verksamheten Solidaritet värmer i Malmö.

Som ett svar på avsaknaden av akutinsatser i Malmö ordnar Kontrapunkt tillsammans med Svenska Kyrkan i Malmö och Malmökretsen av Svenska Röda Korset en nattöppen värmestuga och ett solidaritetscenter för hemlösa och andra personer i behov under vinterns kallaste månader i Malmö.

Förra veckan rapporterades att den mätbara hemlösheten slår nya rekord i Malmö. Dessutom ökar antalet människor som faller utanför samhällets allt mer exkluderande skyddssystem i snabb takt. Enligt årets fattigdomsrapport från Stadsmissionen lever 15 procent av befolkningen i Sverige i eller i risk för fattigdom, och prognoser visar att 65 000 personer kommera att leva papperslöst i Sverige om tre år.

I Malmö Stads hemlöshetsräkning ingår endast personer som omfattas av socialtjänstlagen. För denna grupp skenar kostnaderna för dyra hotellövernattningar medan andra lösningar dröjer. Det finns dessutom ett stort antal människor som bor och befinner sig i Malmö och som inte ingår i denna räkning och som Malmö Stad inte anser ha rätt till de få insatser som finns. Det handlar om såväl svenska medborgare som personer som fått avslag i asylprocessen samt andra migranter från såväl Europa som utanför, men som bor i Malmö. För dessa finns nästan inga alternativ alls.

För samma summa som Malmö Stad lägger på hotellnätter för hemlösa per dag, drev Kontrapunkt förra året en nattöppen mötesplats under fyra månader. Det gav värme, trygghet och tak över huvudet för upp till 150 personer per natt och totalt 9 000 nattbesök.

Det verkar med andra ord vara upp till oss Malmöbor att agera själva för att förhindra att människor fryser ihjäl på gatorna. Vi tror att vi är många som vill se ett varmare och mer solidariskt Malmö och uppmanar alla att stötta och hjälpa till efter förmåga att göra det möjligt. Fattigdom och stängda dörrar skapar desperata människor, vilket riskerar leda till ökat våld. Hela samhället skulle vinna på en mer inkluderande och solidarisk politik.

Vår akutinsats under vintern löser inte bostadsbristen men lindrar akut nöd och vi vill samtidigt vara ett exempel på att det är möjligt att göra annorlunda. Därför kallar vi verksamheten Solidaritet Värmer och den öppnar i december och håller öppet till slutet av mars.

JOHANNA NILSSON
info@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Debatt

0 0kr