Will Smith stängs av från Oscars – i tio år

Nyheter.
Will Smith slog till Chris Rock på Oscarsgalan (foto: Chris Pizzello/AP/TT)

AVSTÄNGD. Will Smith får inte gå på Oscarsgalan under de närmaste tio åren. Men han behöver inte lämna tillbaka sin Oscarsstatyett. Skådespelaren säger att han “respekterar” beslutet.

Beslutet kommer sedan Oscarsakademin diskuterat Will Smiths agerande på filmgalan den 27 mars, då skådespelaren örfilade Chris Rock i direktsändning.

Anledningen var att komikern dragit ett skämt om Smiths fru Jada Pinkett Smith och hennes rakade huvud, som beror på sjukdomen alopecia.

Tilldelades Oscar

Will Smith stegade upp på scenen och gav Chris Rock en örfil, sedan satte han sig på sin plats igen och skrek: “Ta inte min frus namn i din jävla mun!”. Senare under galan tilldelades Smith en Oscar för bästa manliga huvudroll för sin medverkan i filmen “King Richard”, om tennisspelarna Serena och Venus Williams.

Oscarsakademins styrelse samlades under fredagen i ett digitalt möte och diskuterade disciplinära åtgärder, eftersom Smith brutit mot akademiens uppförandekod, bland annat genom “olämplig fysisk kontakt” och “hotfullt beteende”.

Enligt Oscarsakademin får Will Smith inte gå på något evenemang som anordnas av akademin överhuvudtaget under det kommande decenniet, men han får behålla statyetten.

“Styrelsen har beslutat att från den 8 april 2022 får Will Smith inte tillåtelse att närvara vid något av akademins evenemang eller program, varken personligen eller digitalt, inklusive – men inte begränsat till – Oscarsgalan”, skriver styrelseordföranden David Rubin och vd:n Dawn Hudson i ett brev.

Däremot behöver Smith inte återlämna sin Oscarsstatyett.

Rannsakar sig

Akademin rannsakar också sitt eget beteende, då man inte vidtog några åtgärder under själva sändningen.

“Under tv-sändningen gjorde vi inte tillräckligt för att uppmärksamma vad som hände i stunden. Det ber vi om ursäkt för. Det här var ett tillfälle då vi kunde ha föregått med gott exempel för tittarna och vi misslyckades, oförberedda inför det oväntade”.

Man tackar också Chris Rock, som befann sig på galan för att dela ut priset för Bästa dokumentär.

“Vi vill uttrycka vår tacksamhet till Chris Rock för att han inte tappade fattningen under dessa ovanliga omständigheter”, skriver akademin.

“Accepterar och respekterar”

Will Smith säger i ett eget uttalande att han “accepterar och respekterar” Oscarsakademins beslut.

Dagen efter Oscarsgalan bad Will Smith om ursäkt till Chris Rock via ett inlägg på Instagram. Fyra dagar senare lämnade han Oscarsakademin.

“Jag svek akademins förtroende. Jag berövade andra nominerade och vinnare möjligheten att fira och bli hyllade för sitt extraordinära arbete”, sade Smith i ett uttalande.

TT Nyhetsbyrån

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Nyheter

0 0kr