Oscarvinnande naturdokumentär med ett miljöbudskap

Nyheter.
Elefantlägret Theppakadu där dokumetären filmades. (Foto: Wikipedia)

LIVSMILJÖ. Dokumentärfilmaren Kartiki Gonsalves vann en Oscar med The Elephant Whisperers, för bästa korta dokumentär. Hon hoppas på att filmen ska kunna bidra till ökad medvetenhet om klimatförändringar och miljöproblem.

I en scen från The Elephant Whisperers, den Oscarsbelönade filmen för bästa korta dokumentär, instruerar elefantskötaren Bellie en ung elefantkalv vid namn Raghu att lägga sig ner framför henne. Elefanten svarare genom att vika ner sig och tyst placera sitt huvud i hennes knä. Ett bevis på det djupa och osannolika bandet mellan elefant och människa. Dokumentären, regisserad av Kartiki Gonsalves, utgår från detta ömsinta samspel mitt i ett indiskt skogsreservat för att sedan kommentera klimatförändringar, krympande ekosystem och vår syn på naturen.

Gonsalves blev rörd av det ovanliga bandet mellan Raghu och elefantskötaren och började filma efter att ha lärt känna Bomman och Bellie, det medelålders paret som ansvarar för att ta hand om unga elefantkalvar i Mudumalai tigerreservat. Den 42 minuter långa filmen präglas av en varm känsla men mot en mörk fond av hot mot djur och miljö.

— Raghu är levande exempel på hur klimatförändringar och krympande livsmiljöer har drabbat asiatiska elefanter. Han förlorade sin mamma på grund av en elstöt när deras flock kom in i en närliggande by. Detta elefantöde blev avgörande för vad jag ville säga, berättar Gonsalves för The Guardian i en intervju.

Konflikter mellan människor och djur är en stor fråga i södra Ghats i Indien, där migrerande elefanter och civilisationen ofta kommer i konflikt vilket får katastrofala följder.  

Dokumentären utforskar också temat vänlighet och empati mot djur. Trots utmaningarna med att filma lyckades Gonsalves fånga glädjen och kärleken hos små barn från reservatet när de tvättade Raghu.

— “Den största utmaningen för mig personligen var att bestämma när jag skulle avsluta filmandet”, säger Gonsalves. “Men sedan lyckades vi träffa på dessa små barn från reservatet. Det var dagen jag insåg att vi var klara. Det kändes naturligt eftersom vi hade hittat nästa generation av elefantskötare.”

HAILEY NGO
info@opulens.se

Det senaste från Nyheter

0 0kr