Var fjärde man läser inte böcker

Nyheter.
Läsningen har ökat under pandemin men 24 procent av männen uppger i en ny undersökning att de varken läser eller lyssnar på böcker. (Foto: Gorm Kallestad)

UNDERSÖKNING. Mer än var fjärde svensk har läst mer än vanligt under pandemin. Det visar en Novus-undersökning som har genomförts på beställning av Sveriges Radios Kulturnytt. Men undersökningen visar också att nästan en fjärdedel av alla män inte läser alls.

Drygt 24 procent av alla män i åldrarna 18–79 år svarade att de varken läser eller lyssnar på böcker. Motsvarande siffra bland kvinnor är 12 procent.

Elisa Tattersall Wallin, doktorand vid bibliotekshögskolan i Borås, menar att en förklaring kan vara att läsning ses som en kvinnlig sysselsättning.

– Baserat på tidigare studier vet vi att det är viktigt med läsande förebilder för att själv bli en läsare och utveckla en identitet som läsare. Om det då finns färre vuxna män som läser kommer pojkar att få färre manliga förebilder som läser, säger hon till Kulturnytt.

Undersökningen genomfördes mellan den 25 februari och den 3 mars 2021, med 1 020 webbintervjuer med personer i åldrarna 18-79 år

TT Nyhetsbyrån

Det senaste från Nyheter

0 0kr