Utredning: Många i DR:s flickkör kränktes

Nyheter.
En extern rapport uppger att 64 tidigare deltagare i Danmarks Radios flickkör utsattes för kränkningar. Arkivbild. (Foto: Johan Nilsson/TT)

ÖVERGREPP. Minst 64 tidigare deltagare i public service-bolaget Danmarks Radios flickkör har fram till 2010 blivit utsatta för övergrepp och kränkningar, enligt en extern advokatutredning om missförhållanden i kören.

Jurister kommer nu att utreda om DR har levt upp till sitt ansvar och är skadeståndsskyldiga till dem som har kränkts.

Utredningen, som lades fram på onsdagen, har pågått sedan i våras och 129 personer som tidigare har sjungit i eller haft insyn i kören har uttalat sig.

Minst 64 har blivit utsatta för kränkningar, i “ganska många fall” upprepade gånger och flera av dem beskrivs som grova, slår utredningen fast.

Bland annat ska flickorna ha utsatts för intima beröringar, ofrivilliga kyssar – däribland långvariga tungkyssar – men även grövre kränkningar.

Det ska ha varit sex personer som utfört övergreppen.

Endast 17 tillfrågade personer uppgav att de inte känt till eller blivit utsatta för kränkningar.

“Ber om ursäkt”

DR:s generaldirektör bad personligen om ursäkt på en presskonferens på onsdagen.

– Jag ber om ursäkt för att DR har svikit dig. Det var inte ditt fel. Det var DR:s ansvar. Det är under all kritik att DR inte har agerat tidigare, säger Maria Rørbye Rønn.

Hon refererar bland annat till en tidigare DR-chef som avfärdade en förälders klagomål som ärekränkande.

Lejonparten av kränkningarna ska ha skett för över 20 år sedan, men fortsatt fram till och med 2010. Kulturen kring kören beskrivs som “helt oacceptabel även för sin tid” av Maria Rørbye Rønn.

Michael Bojesen, nu vd och teaterchef för Malmö Opera, var chefsdirigent för kören mellan 2001 och 2010.

Är skakad

Han skriver själv i ett e-postmeddelande till den danska nyhetsbyrån Ritzau att han är skakad över att hans tid med kören i advokatutredningen har slagits samman med hans föregångares chefstid.

“Angående det som presenterats som gäller min person, så vet jag att de kränkningar som beskrivs i rapporten inte har något att göra med mina tio år som dirigent för kören”, skriver Bojesen och uttrycker även oro för sin och andras rättssäkerhet i samband med undersökningen.

Per-Martin Svensson, styrelseordförande för Malmö Opera, säger på onsdagskvällen att utredningen inte har rubbat styrelsens förtroende för Bojesen.

TT NYHETSBYRÅN

Det senaste från Nyheter

0 0kr