Uppstoppad björn tillbaka – i presenning

Nyheter.
Den riksbekanta stulna björnen har lämnats tillbaka till Rättviks naturmuseum – inlindad i en presenning. (Foto: Karin Jönses Brandt)

HEMKOMST. Den uppstoppade björn som stals från Rättviks naturmuseum har lämnats tillbaka. Efter tio dagars sökande hade någon ställt den utanför museets entré på måndagsmorgonen, meddelar kommunens kulturchef Lena Krånglin i ett mejl.

Den lämnades tillbaka intejpad i en presenning, som polisen hämtade för att göra en första undersökning av.

“Där har man nu öppnat och bekräftat att det faktiskt är vår stulna björn”, skriver Lena Krånglin.

Det uppstoppade djuret står upprätt, är ungefär två meter högt och väger mellan 50 och 70 kilo. En bibliotekarie upptäckte att den var borta i fredags förra veckan.

Björnen ska ha skjutits utanför Falun 1895 av Sveriges dåvarande kung Oscar II och har välkomnat museets besökare under de senaste 35 åren.

– Björnen är så spektakulär, barnen uppskattar att titta på den. Den är magnifik, och väldigt stor i och med att den står på bakbenen. Björnen är välkänd bland rättvikarna, har Lena Krånglin tidigare sagt till TT.

Polisen har nu inlett en brottsutredning där man säkrar spår från björnen, tejpen och presenningen. Det blir en lindrig rubricering.

– När en misstänkt lämnar tillbaka det som är stulet kallas det, frivilligt tillbakaträdande, säger Kjell Bond, utredningschef vid polisen, till DT.

– De som stal björnen fick nog kalla fötter efter den mediala uppmärksamhet stölden förorsakade, tror han.

TT Nyhetsbyrån

Det senaste från Nyheter

0 0kr