Tv-kvinnor i protest mot talibaner

Nyheter.
Kvinnor i Afghanistan uppmanas att stanna hemma i mesta möjliga utsträckning (foto: Petros Giannakouris/AP/TT)

BURKA. Flera kvinnliga programpresentatörer visade upp sig utan slöja i afghansk tv på lördagen. Detta för att protestera mot kravet på att alla kvinnor ska täcka ansiktet, vilket även gäller dem som syns i tv.

Enligt det talibanska departementet för främjande av dygd och förebyggande av last måste alla kvinnor “som inte är för gamla eller för unga täcka ansiktet, bortsett från ögonen” sedan början av maj. Det gäller även kvinnor som arbetar med tv.

Trots talibanernas påbud valde de afghanska tv-kanalerna Tolo, Shamshad TV och 1TV på lördagen att tillåta kvinnliga medarbetare i rutan utan att de hade ansiktet täckt.

– Våra kvinnliga kollegor är oroliga för att kravet på att täcka ansiktet kommer att följas av krav på att de måste sluta jobba, säger Abid Ehsas, nyhetschef på tv-stationen Shamshad TV, till AFP.

Han säger också att man har bett om ett möte med talibanerna för att diskutera frågan.

En talesman för talibanstyret säger att kvinnornas chefer och manliga “beskyddare” kan komma att bestraffas om kvinnorna inte lyder och täcker ansiktet offentligt.

Efter talibanernas nya, hårda restriktioner för kvinnor har flera tv-kanaler redan stoppat tv-serier med kvinnor i rollerna. Kvinnor som inte har viktiga ärenden utomhus uppmanas också att stanna hemma. I slutet av mars bröt talibanerna även löftet om skolgång även för flickor över sjätte klass.

TT Nyhetsbyrån

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Nyheter

0 0kr