The Fugees återförenades för klimatkonsert

Nyheter.
The Fugees under ett uppträdande 2005. Arkivbild. (Foto: Eddy Risch/AP/TT)

KLIMATKONSERT. The Fugees återförenades för första gången på 15 år i samband med den världsomspännande klimatkonserten under helgen. Billie Eilish, Andrea Bocelli, Coldplay och Elton John var några andra av världsartisterna som deltog i det dygnslånga evenemanget.

Det 24 timmar långa evenemanget, som heter “Global citizen live”, samlade över 70 världsartister på sju kontinenter. Det inleddes på lördagen med ett förinspelat framträdande av k-popgiganterna BTS i Seoul i Sydkorea, innan det var dags för Elton John att kliva på scenen i Paris. Där uppträdde även Eurovision-vinnarna Måneskin, som bland annat framförde en egen version av Billie Eilish låt “Bury a friend”.

Ed Sheeran uppträdde också i Paris, liksom Doja Cat och Black Eyed Peas. I London stod bland andra Kylie Minogue och Duran Duran för underhållningen.

Sångaren Andrea Bocelli gick på scenen i italienska Toscana där han framförde flera klassiska stycken och han tog även ton tillsammans med sin dotter, Virginia Bocelli.

15 år sen sist

The Fugees återförenades för första gången på 15 år. I en video, som spelats in i New York i onsdags, framför Lauryn Hill, Wyclef Jean och Pras Michel trions megahit från 1996 – “Ready or not”. Återföreningen sker efter att bandet nyligen meddelade att de ger sig ut på en internationell turné för att fira 25-årsjubileet av albumet “The score”.

Under natten mot söndagen uppträdde också Coldplay, som tillsammans med Billie Eilish och hennes bror Finneas O’Connell framförde “Fix you”. På scenen i New York stod även Jennifer Lopez, som bland annat bjöd på den nya låten “On my way” från den kommande filmen “Marry me”.

Även artister som LL Cool J, Camila Cabello, Shawn Mendes, Meek Mills och Jon Batiste uppträdde i Central Park.

Paul Simon fick runda av konserten på den amerikanska östkusten med låten “The sound of silence”, nästan på dagen 40 år efter att han framförde den på samma plats inför 500 000 åskådare, då som en del av Simon & Garfunkel. Därefter flyttades blickarna över till Los Angeles, där gruppen 5 seconds of summer tog över.

I Los Angeles passade också musiklegendaren Stevie Wonder på att presentera en ny låt – ”The living killing life” – en appell till världen om klimatet.

– Vi dödar livet på den här planeten. I Haiti och livet vid gränserna, livet som vi känner det. Vi förvandlas till det levande dödande livet, sa han under ett tal från scenen innan han tog ton.

Avslut i Nigeria

Hårdrocksbandet Metallica spelade i från Louisville och Ricky Martin var en av de artister som medverkade från Las Vegas.

Under dygnet gjordes även framträdanden i Lagos, Rio de Janeiro, Sydney och Bombay.

Sydney tog över värdskapet vid 13-tiden, svensk tid, med artisten Delta Goodrem. Men där skedde det utan publik utanför Operahuset, på grund av stadens nedstängning till följd av pandemin.

Konserten avslutades i Lagos i Nigeria där bland andra musikern Femi Kuti uppträdde.

“Det är över. 24 timmar. Sju kontinenter. En planet. Tack för att ni följde med oss på den här otroliga resan runt världen för att skydda planeten och bekämpa fattigdom”, skriver organisationen Global Citizen i ett inlägg på Twitter vid 18-tiden på söndagen.

Evenemanget ägde rum för att öka medvetenheten för de mest brådskande hoten som drabbar fattiga – klimathotet, utebliven vaccinering och svält. Det skulle också trycka på för åtgärder inför G20-mötet nästa månad, samt klimatmötet COP26 i november. Evenemanget sändes bland annat på FN:s Youtubekanal.

Linnéa Wannefors/TT
Veronika Åström/TT

Det senaste från Nyheter

0 0kr