Tegnell tror inte på stor festivalpublik

Nyheter.
Det är inte rimligt att tro att festivaler kommer att kunna hållas med lika stor publik som vanligt i sommar, enligt Anders Tegnell. (Foto: Izabelle Nordfjell/TT)

PROGNOS. Smittspridningen måste bli lägre om teatrar och biografer ska kunna öppna för fler i mitten på april, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell. Han tror inte heller att festivalerna kan räkna med en större publik i sommar.

Teatrar och biografer ser fram emot de nya publiktak som kan bli aktuella från och med 11 april. Men osäkerheten kring vad som kommer att gälla är fortfarande stor. I sitt senaste remissyttrande definierade Folkhälsomyndigheten tre olika smittlägen och angav publiktak utifrån dessa. 50 som gräns för en sittande publik har angetts i det “sämsta läget”. Men smittspridningen kan äventyra också den mängden publik.

Hur troligt är det att 50 personer kommer att tillåtas i publiken på teaterföreställningar och konserter i mitten av april?

– Jag tycker att det är jättesvårt att veta, det beror alldeles på hur smittspridningen ser ut. Kommer vi ner till en hyfsad nivå på smittspridningen så ja, då är det ganska troligt. Har vi fortfarande den nivå vi har i dag, eller ännu högre, så är det otroligt, säger Anders Tegnell.

Han konstaterar att smittoläget måste bli väsentligt mycket bättre för att en större publik än 50 ska kunna bli aktuell. Han kan inte säga när detta är troligt.

– Det är jättesvårt att veta, den närmaste månaden eller två kommer vi nog att ha så pass omfattande smittspridning att det är svårt att tänka sig det.

Från och med maj är det i alla fall möjligt om smittläget förbättras, menar Tegnell.

Många festivaler har meddelat att det finns en smärtgräns för hur länge det går att avvakta med beslut om huruvida de kan bli av eller inte i sommar. Storsjöyrans presskontakt Sofie Sillrén har tidigare sagt att en fingervisning är att de fattade beslut om att ställa in i månadskiftet april/maj förra året.

Hur ser prognosen ut för festivalerna i sommar – är det rimligt att tro att de kommer att kunna hållas med samma publikantal som tidigare år?

– Nej, det tror jag inte att det är, det beror väldigt mycket på vad som händer med vaccinationerna, men som det ser ut just nu så låter det väldigt optimistiskt.

Visserligen är festivaler mer smittsäkra än inomhusevenemang, medger Tegnell. Men på festivaler umgås man också väldigt nära varandra under långa perioder, framhåller man.

– Även om risken är mindre så är den fortfarande påtaglig.

Det senaste från Nyheter

0 0kr