Svensk producent på filmfestivalen i Venedig

Nyheter.
Två av Olivier Guerpillons samproduktioner har premiär på Venedigs filmfestival. (Foto: Ulrika Campbell. Ram: Opulens.)

FILMFESTIVAL. Idag drar Filmfestivalen i Venedig igång för 78:e gången. Svenska Olivier Guerpillon är medregissör och samproducent till två långfilmer som har världspremiär på festivalen, Isolation och Costa Brava Lebanon.

Namn: Olivier Guerpillon
Ålder: 52
Född: Lyon, Frankrike
Bor: Malmö
Familj: Sambo och son
Intresse: Film och musik

Filmfestivalen i Venedig går av stapeln idag. Svenska filmproducenten Olivier Guerpillon deltar med både Isolation och Costa Brava Lebanon. Två produktioner som skapats under pandemin men trots det avslutades samtidigt och kom med i en varsin sektion, Giornate degli Autori och Orrizonti Extra.

– Det känns helt sanslöst! Vi har tidigare haft filmer i Cannes och i Berlin men aldrig här och just Venedig är en väldigt fantastisk plats att vara på, säger Guerpillon.

Isolation är en dokumentär antologi där fem olika regissörer från fem Europeiska länder har valts ut för att ge sitt perspektiv på coronapandemin. Guerpillon är medproducent till filmen och har regisserat en av fem episoder, som alla har en personlig ingång. Guerpillons bidrag Liberty, Equality, Immunity beskriver han som en personlig men lite humoristisk reflektion över hur Sverige hanterat covid-19.

– Många som har dubbla medborgarskap har blivit förvånade över hur Sverige har hanterat pandemin och tagit en annan väg än resten av världen, förklarar han.

De andra regissörerna är Michael Winterbottom för Storbritannien, Jaco van Dormaël för Belgien, Julia von Heinz för Tyskland och Michele Placido för Italien.

– Det är ett väldigt fint sammanhang och jag känner mig ärad att vara med bland dem, berättar Guerpillon.

Han är även samproducent för Costa Brava Lebanon, som kan vinna både publikpris och Luigi de Laurentiis-priset för bästa debut. Filmen är en samproduktion med Sverige, Danmark, Norge, Spanien och Frankrike, och är den libanesiske regissören Mounia Akls debutfilm. Även den tar avstamp i pandemin och handlar om en familj i Libanon som flyttar upp till bergen för att fly det politiska kaoset och skaffa sig ett mer hållbart liv. De står inför ett vägval, ska de börja odla sin egen mat i trädgården och inte beblanda sig med kampen eller ska de kämpa med resten av samhället?

– Filmen går från en specifik verklighet i Libanon till att bli mer universell. Det är ett finstämt familjedrama med ett politiskt och ekologiskt perspektiv som är väldigt intressant, berättar Guerpillon.

Isolation och Costa Brava Lebanon har båda spelats in under pandemin, vilket Guerpillon beskriver som en utmaning med tanke på säkerheten. En utmaning många i branschen delar.

– Venedig har kämpat för att ha den här festivalen, men de har strikta regler om att alla ska vara vaccinerade så det känns tryggt. Jag har längtat efter de mellanmänskliga mötena som är viktiga för den här branschen, avslutar han.

Filmfestivalen i Venedig pågår mellan 1 till 11 september.

Namn: Olivier Guerpillon
Ålder: 52
Född: Lyon, Frankrike
Bor: Malmö
Familj: Sambo och son
Intresse: Film och musik
ELIN STADENBERG
elin.stadenberg@opulens.se

Det senaste från Nyheter

0 0kr