Strotsev får Tucholskypriset

Nyheter.
Poeten Dmitrij Strotsev skrev en dikt om dagen om sina intryck från de demonstrationer som han deltog i. Arkivbild. (Foto: Fredrik Sandberg/TT)

REVOLUTIONS-POET. Den belarusiske poeten Dmitrij Strotsev får årets Tucholskypris. Priset delas ut av Svenska Pen till en författare som har gjort särskilda insatser för yttrandefriheten och Pens prisjury beskriver Strotsev som “en symbol för revolutionens oförtröttliga poeter”.

Dmitrij Strotsev är i dag en av Belarus mest framträdande poeter och hans dikter har fått enorm spridning via sociala medier. Hans diktsamling “Belarus omkullkastat” handlar om maktens övervåld och det motstånd som förenar folket. I en dikt om dagen skildrade han de fredliga protester mot regimen som han deltagit i och juryn lyfter fram hans “säregna förmåga att ge det belarusiska folkets resning en konstnärlig gestaltning”.

Den 21 oktober dömdes Strotsev till 13 dagars fängelse för sin delaktighet i en olovlig demonstration.

Tucholskypriset delas i år ut av kulturminister Amanda Lind (MP) i samband med fängslade författares dag 15 november. Dmitrij Strotsev kommer till Sverige för att ta emot det.

TT NYHETSBYRÅN

Det senaste från Nyheter

0 0kr