Stridsberg: “Det är ingen idé att snoka”

Nyheter.
Kanske kan man se denna hennes första novellsamling som en roman föreslår författaren Sara Stridsberg – ifall man kan tänka sig en friare historia om världen där människor spelar olika roller och går in och ut ur dem. (Foto: Duygu Getiren/TT)

NOVELLSAMLING. De senaste året har Sara Stridsberg ägnat åt “en sorts explosioner”. Hennes nya noveller, täta som romaner, har en ny lättsinnighet men rymmer också ett ömsint avsked till ett smått parodiskt sällskap som liknar Svenska Akademien.

Sara Stridsberg

Född: 1972.
Bor: I Stockholm.
Familj: Ja.
Sysselsättning: Författare, dramatiker och ledamot i Samfundet De Nio.

Aktuell: Med sin första novellsamling, “Hunter i Huskvarna”. Hennes pjäs “Förbannelsen” får urpremiär 12/11 på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Hon kommer också med en ny barnbok, “Vi går till parken”, ett samarbete med den italienska illustratören Beatrice Alemagna.

Böcker i urval: Debuterade 2004 med romanen “Happy Sally” om kanalsimmerskan Sally Bauer. För “Drömfakulteten” (2006) om radikalfeministen Valerie Solanas fick hon Nordiska rådets litteraturpris. Den senaste romanen, “Kärlekens Antarktis” (2018), är berättad ur en mördad kvinnas perspektiv.

Övrigt: Ersatte 2016 Gunnel Vallquist i Svenska Akademien men lämnade sin plats 2018.

Läser just nu: “Jag läser ‘Dykungens dotter’ av Birgitta Trotzig igen. Jag har älskat henne så mycket, men blir ändå helt chockad nu när jag läser henne igen. Det är så speciellt och så kraftfullt – som ingenting annat. Det är som att läsa Bibeln.”

Tittar på: “Nyheterna, ‘Thunder in my heart’, ‘Ring min agent’.”

Framtidsplaner: “Skriver på en roman. Skriver en opera.”

“Hunter i Huskvarna” utspelas på en av “ursprungsplatserna”. Som flicka bodde hon i staden i fem år, och efter ett tillfälligt besök, en mellanlandning utan baktanke, skrev hon berättelsen som sedan skulle bli titelnovellen.

Erika Josefsson/TT

Det senaste från Nyheter

0 0kr