Solen lockade festivalsugna på Popaganda

Nyheter.
Emma Jonsson, Alicia Rosenthal, Maja Stevenson och Ella Tolonen gjorde sitt första festivalbesök på Popaganda. (Foto: Mattias Hansson / TT)

FESTIVAL. Köerna ringlade långa när Popaganda i Stockholm öppnade – en av de första festivalerna sedan publiktaket slopades.

Dragplåster på fredagen var bland andra indiepopgruppen Solen.

– Vi har åkt från Gävle för att se dem, säger besökaren Wiktor Sterner.

Redan innan Popaganda öppnade vid 18-tiden hade en lång kö med festivalsugna besökare bildats. Först in var ett taggat Gävlegäng bestående av Wiktor Sterner, Joel Forsberg och Jesper Samuelsson – som åkt 18 mil för att få en glimt av Solen, ett band som grundades i deras hemstad.

– Senaste gången vi kände till att de spelade var 2017, de har tagit en jättelång paus. Vi är jättestora fans, säger Wiktor Sterner, och lutar samtidigt armarna mot grindgallret i väntan på att funktionärerna ska öppna portarna.

Han är positiv till att samhället har öppnat upp igen, och till att publiktaket har slopats.

– Många har nog känt sig rätt så ensamma under pandemin, det är superkul att man kan vara ute här och prata med andra människor. Det känns lite mer normalt och det betyder nog mycket för ens mentala hälsa också, säger han.

Första festivalen

Förutom Solen gästar även Tove Styrke, Silvana Imam och Junior Brielle festivalens första dag. Under lördagen kliver bland andra Gina Dirawi, Todd Terje och Mona Masrour upp på scen.

Popaganda är tillbaka för första gången sedan 2018 och arrangeras i mindre skala än vanligt. Totalt tar festivalen in 2 400 personer, lika många som ryms på områdets stora scen. Scenerna samsas med både inne- och uteserveringar, klädda i pynt och ljusslingor lyser upp Slakthusområdet i oktobermörkret.

Några som gick på festival för första gången var 18- och 19-åringarna Emma Jonsson, Alicia Rosenthal, Maja Stevenson och Ella Tolonen.

– Jag har precis blivit lagligt gammal, det blir första konserten och festivalen över huvud taget, säger Alicia Rosenthal, som också skämtsamt berättar att hon hänger med för att se till att resten av gänget sköter sig.

“Surrealistiskt”

Lovisa Strömberg och har tagit med sin mamma Elisabeth Strömberg till Popaganda, och båda är positiva till att äntligen kunna besöka festivaler igen.

– Jag ser fram emot att se Solen, jag tycker de är bra, säger Lovisa Strömberg.

– Jag är mest med som sällskap, men jag tycker att det är lite kul att se band som jag kanske inte vanligtvis lyssnar på, säger Elisabeth Strömberg.

Ytterligare två Solen-fans på festivalen är Johanna Wetterström Samuelsson och Anders Eriksson. De ser också fram emot Tove Styrkes spelning.

– Det känns lite surrealistiskt att man öppnar upp nu, men det är jättekul, säger Johanna Wetterström Samuelsson.

Sara Ullberg/TT
Sofia Sundström/TT

Det senaste från Nyheter

0 0kr