Sju filmer nominerade till dokumentärpris

Nyheter.
Stillbild från Calendar Girls av Maria Loohufvud och Love Martinsen

DOKUMENTÄRT. I början av mars inleds Tempo Dokumentärfestival. Sju långfilmsdokumentärer har blivit nominerade till priset Tempo Documentary Award. 

Den tjugotredje upplagan av dokumentärfilmfestivalen Tempo går i år av stapeln 7 till 13 mars. I år hålls den främst digitalt, men vissa biografvisningar planeras. Utöver de nominerade filmerna visas även en uppsjö andra, samt dokumentär scenkonst och radiodokumentärer.

Tempo Documentary Award är ett pris på 75 000 kronor, som delas ut i samarbete med Svenska filminstitutet och går till filmens regissör. Bland de nominerade filmerna finns bland annat festivalens invigningsfilm Calendar Girls, där filmteamet med Maria Loohufvud och Love Martinsen i spetsen följt en dansgrupp i Florida för kvinnor som fyllt 60. Bland de andra nominerade filmerna finns filmer om kärlek och krig – som i Magnus Gerttens Nelly & Nadine vilken skildrar de två fångarna Nadine och Nelly och deras osannolika kärlekshistoria under andra världskriget.

De sju filmerna som tävlar är Calendar Girls av Maria Loohufvud och Love Martinsen, Gabi, mellan åren 8 och 13 av Engeli Broberg, Kärlek & skilsmässa av Maud Nycander, Leva tills jag dör av Åsa Ekman, Gustav Ågerstrand, Oscar Hedin Hetteberg och Anders Teigen, Nelly & Nadine av Magnus Gertten, The Scars of Ali Boulala av Max Eriksson samt Touching Freedom av Manal Masri. Priset delas ut på festivalens sista dag, den 12 mars.

Anna Brynhildsen

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Nyheter

0 0kr