Schyman och Afrikagrupperna polisanmäler pensionsfonder

Nyheter.
Svenska pensionspengar kan bidra till konflikter i Henning Mankells Moçambique. (Foto: Frankie Fouganthin/Wikimedia commons. Montage: Opulens.)

PENSIONSPENGAR. En rad organisationer och privatpersoner polisanmälde idag AP-fonderna för eventuellt olagliga investeringar i moçambikiska gasanläggningar. 

En polisanmälan har upprättats riktad mot de allmänna pensionsfonderna för deras innehav i företag kopplade till ett naturgasprojekt i Moçambique. Bakom initiativet ligger ett tiotal organisationer och privatpersoner, däribland Afrikagrupperna och Gudrun Schyman som menar att pensionsfondernas investeringar riskerar att leda till att miljö och människor kommer till skada. Den tidigare vänsterparti- och feministiskt initiativ-ledaren är idag aktiv i Klimatalliansen. Nu vill anmälarna undersöka huruvida innehavet kan utgöra ett brott. 

Flera av de allmänna pensionsfonderna har investerat i företag som leder ett naturgasprojekt i provinsen Cabo Delgado i Moçambique. Projektet bedöms kunna leda till konflikter, tvångsförflyttningar och därtill innebära omfattande negativ miljöpåverkan. 

– Enskilda individer kan inte välja vilka företag AP-fonderna köper aktier i. Därmed gör fonderna svenska folket till medbrottslingar mot deras vilja, säger Louise Lindfors, generalsekreterare för Afrikagrupperna i ett pressmeddelande. 

EDVIN GRANS
info@opulens.se

Det senaste från Nyheter

0 0kr