”Saltön”-skådespelaren död

Nyheter.
Skådespelaren Anki Larsson är död. (Foto: Björn Larsson Rosvall)

BORTGÅNG. Anki Larsson, som medverkade i ”Saltön” och ”Sommaren med släkten”, är död.

– Vi har förlorat en fantastisk skådespelare och en underbar person, säger hennes agent Birgitta Rönnhedh till TT.

Efter decennier som skådespelare med många minnesvärda roller på scen, tv och film fick hon ett större genombrott genom den folkkära tv-serien ”Saltön”, där hon gjorde rollen som Emily.

Den värme och trygghet som hon utstrålade fick hon tillfälle att visa även i en helt annan typ av roll 2019 – i den uppmärksammade internationella skräckfilmen ”Midsommar” av Ari Aster, som till stor del utspelas under ett midsommarfirande i Hälsingland. Anki Larsson spelade Irma, en av medlemmarna i sekten Hårga.

– Vi ville ha en skådespelare som skulle kännas äkta och varm men det var också en väldigt komplex roll och Anki hade precis rätt blandning av poesi och pondus för att spela den, säger den svenske producenten Patrik Andersson.

”Ett superproffs”

Inspelningen ägde rum under två månader i Bulgarien 2018, och Patrik Andersson minns Anki Larsson som ”ett superproffs”.

– Det var krävande för alla men hon höll ihop. Hon hade verkligen något eget i sitt tilltal, jag tror det kommer från hennes bakgrund från teatern och inte minst dockteatern, hon hade något finurligt i sig.

Det var inte första gången Anki Larsson medverkade i en film som tog sig utanför Sveriges gränser. Kortfilmen ”I stället för Abrakadabra”, av Patrik Eklund blev Oscarsnominerad och hon kom att arbeta flera gånger med Eklund under karriären.

Hennes senaste medverkan var i den internationella dramakomedin ”Bergman Island”, som hade sin världspremiär i Cannes i somras och får premiär senare i höst. På senare tid medverkade hon även i tv-serier som ”Gåsmamman”, ”Sommaren med släkten” och ”We’ve got this”.

Jobbade extra

Anki Larsson föddes i Stockholm. Hon studerade vid Skara skolscen 1973–1974 och fortsatte sedan studierna vid Statens scenskola i Stockholm 1975–1978. Sedan dess har hon varit engagerad vid Riksteatern, Västernorrlands Regionteater, Fria Proteatern, Fria Teatern och Dockteatern Tittut.

Tomas von Brömssen, som spelade med Anki Larsson i ”Saltön”, beskriver henne som en mycket uppskattad kollega.

– Jättefin skådespelerska. Det var bara så sorgligt att hon fick så lite jobb, att hon fick så lite att göra. Hon var så bra. Hon har varit värd mycket mer framgång kan jag tycka, säger han till Expressen.

2018 uppmärksammade Anki Larsson också dåliga villkor för svenska pensionärer. Förutom skådespelaruppdragen jobbade hon då också extra som personlig assistent och med läxhjälp.

Anki Larsson somnade in efter en tids sjukdom med närmaste familjen vid sin sida. Hon blev 67 år.

Miranda Sigander/TT

Det senaste från Nyheter

0 0kr