Så blev drill världens farligaste musik

Nyheter.
“Vila i frid Einar” – graffiti till minne av den svenske rapparen Einár i Malmö. Arkivbild. (Foto: Johan Nilsson/TT)

DRILL. Mordet på den 19-årige rapparen Einár har skakat Sverige.

Men för att förstå den komplexa verkligheten bakom musiken behöver man studera den globala subkultur som han var en del av, där gängkrig har blivit en produkt att sälja och konsumera på sociala medier.

Drill, censur och rättsväsendet

Efter mordet på Einár har det debatteras huruvida Sveriges Radio och andra kanaler ska spela och ge priser till så kallad ”gangsterrap”. Den svenska polisen använder redan texter som bevisföring i olika brottsmål. I England, där drill-rappare kopplats samman med knivöverfall, har polisen plockat ned ett antal av videor från Youtube för att de anses vara uppviglande. Londonrapparen Digga D måste numera skicka sina texter till polisen för godkännande 24 timmar innan låtarna släpps.

Ett mer udda exempel på censur inträffade 2015 när ett hologram av Chief Keef blev nedsläckt av polisen på order av Chicagos borgmästare som menade att Chief Keef var ”en oacceptabel förebild” vars musik ”förespråkar våld”.

– Vi kan inte förstå urban fattigdom, digital kulturproduktion, gängvåld eller hur hiphopmusik ser ut idag om vi inte sätter drill i centrum.

Det säger Forrest Stuart, professor i sociologi vid universitet i Stanford, USA. I sin fältstudie ”The ballad of the bullet: Gangs, drill music, and the power of online infamy” (2020) följer han The Corner Boyz, en grupp om 30 unga aspirerande rappare från södra Chicago, där musikgenren drill föddes. Han har också djupstuderat hur rappare bygger varumärken och våldskapital på nätet.

Kristoffer Viita/TT

Det senaste från Nyheter

0 0kr