Rödöö: “Sommar” har gett mig vänner för livet

Nyheter.
Bibi Rödöö gör sitt 25:e år som programchef för “Sommar i P1”. (Foto: Jonas Ekströmer/TT)

TRADITION. Hon har basat över “Sommar i P1” i 25 år och har inga planer på att sluta. – Jag kan inte tänka mig något roligare än det här, säger programchefen Bibi Rödöö.

Fakta: Bibi Rödöö

Ålder: 60
Yrke: journalist och producent
Bakgrund: På Sveriges Radio sedan 1987. Var tidigare bland annat nyhetsreporter på Ekot, samhällsjournalist på “Studio Ett” och producent och överdomare i “På minuten”.

Snart är det dags för årets värdar för “Sommar i P1” att presenteras med blomsterkransar i håret, och intresset för programmet verkar aldrig avta. Sedan det första programmet sändes 1959 har lyssnarna fått inblick i både kända och okända människors liv, och de senaste 25 åren har det till stor del varit Bibi Rödöös förtjänst. När Rödöö fick frågan om hon ville ha jobbet som programchef hade hon dock ingen tanke på att hon skulle bli kvar så länge.

– Det är inte klokt att man kan ha ett sådant här slags jobb i 25 år. Det är få som har det. Personligen känns det helt osannolikt att jag har varit så länge i samma roll, säger Rödöö.

Bibi Rödöö har fått flera erbjudanden om andra jobb längs vägen, men alltid tackat nej. Anledningen är helt enkelt att hon inte kan tänka sig något roligare än det hon gör. Bland annat för att hon i sin roll får komma människor nära.

– Jag får lov att ta hand om människor, men också att förmedla kunskap och att vara med om att förändra. Du anar inte hur mycket som har hänt i kölvattnet av sommarprogrammen. De har varit en viktig faktor i att samhället har förändrats. Folk har gått i bräschen och förklarat så att folk förstår, säger hon.

Numera består “Sommar”-redaktionen av flera producenter, men oftast är det Bibi Rödöö som ringer det första samtalet till de tilltänkta sommarpratarna. Och inte sällan är personen ifråga medieskygg med dåliga erfarenheter av att ha blivit en offentlig person, och då räcker det inte med ett samtal för att få dem att ställa upp. Snarare tvärtom – nyckeln till programmet är en lång process där ett ömsesidigt förtroende byggs upp, enligt Bibi Rödöö:

– Hela hemligheten bakom “Sommar” är att värdarna känner att de är i goda händer och att vi vill dem väl. Många sitter på en berättelse som man har valt att hålla lite för sig själv. Det får man ju absolut göra om det känns rätt, men många historier är viktiga att berätta. Att komma fram till det är inte ett snabbt telefonsamtal, det är många samtal, en lunch, en god relation till en producent. Det är felaktigt att tro att man bara lyfter på luren och så är det klart.

Själv har Bibi Rödöö fått vänner för livet tack vare “Sommar”, men hon har också tvingats vara med om att värdar som gjort stort avtryck hos både henne och lyssnarna har gått bort alldeles för tidigt. Som musikern Kristian Gidlunds vars program 2013 inte lämnade någon oberörd. Rödöö gick på hans begravning. Hon visste även att författaren och Svenska Akademiens tidigare ständiga sekreterare Sara Danius var döende, långt innan andra visste.

– I de här fallen har “Sommar” varit viktigt i deras liv, och programmen blir som ett slags nekrolog. Sommarpraten blev som en urladdning och jag tycker på något sätt att det är väldigt fint att deras vittnesmål finns inspelade och bevarade, på det viset blir de beständiga, säger hon och fortsätter:

– Nu har vi pratat mycket allvar, men i programmen finns mycket skratt också. Livet är ju också lyckligt, och man kan ha båda delarna.

Fakta: Bibi Rödöö

Ålder: 60
Yrke: journalist och producent
Bakgrund: På Sveriges Radio sedan 1987. Var tidigare bland annat nyhetsreporter på Ekot, samhällsjournalist på “Studio Ett” och producent och överdomare i “På minuten”.

Det senaste från Nyheter

0 0kr