En helg med queer kultur i Boden

Nyheter.
En scen ur kortfilmen Nattåget av Jerry Carlsson, som visas på festivalen. (Foto: Nattåget)

QUEERFEST. I år slår Pride Boden och Boden Queer Film Festival ihop sina arrangemang. Den 28 oktober kickar helgen igång med film, föreläsningar och kulturella evenemang för queera personer och queert motstånd.

Pride Boden Queer Filmfestival

Program

När: 28 – 31 oktober

Var:Folkets Hus, Havremagasinet, Matteuskyrkan och på stan i Boden

Arrangörer: Pride Boden anordnas av RFSL Luleå och norra Norrbottens län och Boden Event. Boden Queer Filmfestival anordnas av RFSL Luleå och norra Norrbottens län.

Den 28 oktober är det dags för Pride Boden Queer Filmfestival, ett samarbete mellan Pride Boden och Boden Queer Film Festival som är nytt för i år. Förutom att lyfta film och filmskapare som gestaltar queera personer är årets program fyllt med andra kulturella evenemang.

– Pride är inte bara ett glitterjippo, Pride är superviktigt ur perspektivet mänskliga rättigheter, säger Madde Lundberg, arrangör.

Torsdagen börjar med en rad kortfilmer, följt av invigningstal av arrangörerna där prideflaggan hissas. På fredagen håller Lukas Svärd, transperson från idrottsvärlden, en föreläsning dit Idrottsföreningar i kommunen har blivit inbjudna. Musikteater Unna visar föreställningen Maria Johansdotter, som handlar om en transperson på 1700-talet och bygger på verkliga dokument, och Häxorna under lördagen om häxprocesserna.

Mellan dessa aktiviteter blir det filmvisningar, politisk debatt, fler föreläsningar, musikunderhållning av artisten Familjen, karaoketävling och allmänt häng.

– Hela lördag förmiddag har vi ägnat åt regnbågsfamiljsaktiviteter. Det ordnas bland annat en föreläsning om en barnfamilj där pappan pratar om hela processen från att vara “machoman” inom militären, till att komma ut som icke-man, berättar Lundberg.

Boden Queer Film Festival har hållits varje år sedan 2015 för att lyfta queera personer genom filmen. Pride Boden startades 2018 efter att Nordiska Motståndsrörelsen brände en prideflagga i kommunen. Bodens invånare svarade med en direktauktion som slutligen resulterade i Pridefestivalen.

– När NMR ställde upp i valet senare ökade medvetenheten hos medborgarna att vi måste fortsätta jobba med mänskliga rättigheter, berättar Lundberg.

Med årets ihopslagna evenemang hoppas hon kunna skapa medvetenhet hos företagarna, idrottsföreningarna och allmänheten att kunna förstå bemötande på lika villkor.

– Vi går ut till företagarna med information om hur kan de kan jobba med det här året runt, när de bemöter kunder eller anställer personal.

Lundberg framhåller att de inte bara är aktivister under den här specifika helgen.

– Det är en fortsatt kamp hela tiden, Pride är ju en gräsrotsrörelse som har uppstått för att vi fortfarande inte kommit till den nivån där alla är jämställda, avslutar hon.

Pride Boden Queer Filmfestival

Program

När: 28 – 31 oktober

Var: Folkets Hus, Havremagasinet, Matteuskyrkan och på stan i Boden

Arrangörer:
Pride Boden anordnas av RFSL Luleå och norra Norrbottens län och Boden Event. Boden Queer Filmfestival anordnas av RFSL Luleå och norra Norrbottens län.

ELIN STADENBERG
elin.stadenberg@opulens.se

Det senaste från Nyheter

0 0kr