Portugal tar emot afghanska musiker

Nyheter.
En flicka spelar sitt instrument på Afghan National Institute of Music i Kabul. Ett hundratal personer knuta till skolan har nu lyckats lämnat landet, skriver New York Times. Arkivbild. (Foto: Musadeq Sadeq/AP/TT)

MUSIKSKOLA. Fler än hundra musiker, artister, lärare och deras släktingar knutna till den den Polarprisbelönade skolan Afghanistan National Institute of Music, har nu lämnat landet. De tas emot av Portugal.

I söndags flög de först till Doha, Qatar, varifrån de sedan ska ska fortsätta till Portugal, skriver New York Times. Skolans grundare, Ahmad Sarmast, som själv befinner sig i Australien, uppger att elever och lärare försökt ta sig ut ur landet den senaste månaden och att en del av dem nu har lyckats. Portugals regering har lovat förse dem med visum.

– Det här är redan ett stort steg och en väldigt väldigt stor framgång för att rädda afghanska musiker undan talibanernas grymhet. Ni kan inte föreställa er hur glad jag är, säger Ahmad Sarmast som 2018 var i Stockholm för att ta emot Polarpriset.

Många av skolans elever och lärare är dock fortfarande kvar i Afghanistan där deras framtid är osäker. Förra gången talibanerna hade makten var endast religiösa hymner tillåtna. Efter att talibanerna nu intagit Kabul uppgav en av deras talesmän att musik är förbjudet inom islam.

Just nu jobbar ett globalt nätverk för hjälpa de återstående musikerna att ta sig ut ur landet.

– Uppdraget är ännu inte utfört, det har bara börjat, säger Ahmad Sarmast till New York Times.

TT NYHETSBYRÅN

Det senaste från Nyheter

0 0kr