Péter Nádas tilldelas Berman Literature Prize 2022

Nyheter.
Péter Nádas. (Foto: Gáspár Stekovics)


PRIS. Den ungerska författaren Péter Nádas tilldelas Berman Literature Prize för sin roman Illuminerande Detaljer.

Nádas föddes i Budapest 1942 och har sedan debuten 1965 publicerat essäer, romaner och andra berättelser, vilka översatts till närmare 30 språk.

– Péter Nádas tillhör en lång rad av europeiska episka historieberättare« säger juryns ordförande Daniel Pedersen i ett pressmeddelande. Illuminerade detaljer är ett verkligt minnesarbete där Nádas förenar detaljer med historiskt omvälvande skeenden. Andan i Berman Literature Prize handlar om överskridande, och det gör även denna roman. Mellan generationer, människor och tider. Allt kanaliserat genom författarens associativa ström och resulterar i en enorm gestaltning av minnen ur ett liv.

Det är andra gången Berman Literatur Prize delas ut sedan prisets instiftande 2020. Priset ska tillfalla en författare som ”verkar i den judiska traditionens anda, och med sitt litterära verk syftar till att, som det nämns i prisets stadgar, både undersöka den rika judiska kulturen och samtidigt överskrida tider och kulturer och därigenom eftersträva det universellt mänskliga”. Prissumman är 750 000 kronor och i juryn sitter Daniel Pedersen, Ingrid Elam, Hanna Nordenhök, Na’ama Rokem, Thomas Steinfeld och Svante Weyler.

Anna Brynhildsen

Det senaste från Nyheter

0 0kr