Peruan bar på en 600-årig mumie

Nyheter.
Foto: Perus kulturministerium (Peru’s Ministry of Culture)

MUMIFIERING. En peruansk man greps för för några veckor sedan efter att han druckit alkohol i en park. Vid närmare inspektion hittades även en 600 till 800 år gammal mumie i hans kylväska rapporterarABC News.

I Peru greps en man för att ha druckit alkohol i en park, men vid närmare inspektion upptäcktes att han bar på mer än bara en behållare med sprit. Juan Cesar Bermejo, en 26-årig matleverantör, hade en 600 till 800 år gammal mumie i en kylväska. Han ska ha visat upp det mumifierade liket, som han kallade “Juanita”, för två vänner i den sydligt belägna staden Puno när han stoppades av polisen.

Bermejo hävdade att han tog hand om mumien och att den tog hand om honom, och hänvisade till den som hans “andliga vän”. Mumien tros vara en man och är nu i Perus kulturministeriums ägo. Det är oklart hur Bermejo kom i besittning av mumien.

Mumifiering var en vanlig praxis i Peru före ankomsten av spanska conquistadorer på 1500-talet. I november 2021 upptäckte arkeologer i Peru en mumie som uppskattas vara upp till 1 200 år gammal, i en underjordisk grav. Bermejo har åtalats för olagligt innehav av historiskt arvegods och riskerar att få upp till fem års fängelse.

HAILEY NGO
info@opulens.se

Det senaste från Nyheter

0 0kr