Ny vetenskapsserie med svensk forskning i centrum

Nyheter.
Foto: UR

FORSKNINGSPROGRAM. UR har tidigare producerat radioserierna Besserwisser och Hjärta & hjärna samt tv-programmet Studio 65. Nu är Utbildningsradion tillbaka med ett nytt forskningsprogram, Sverige Forskar, där fokus ligger kring aktuell svensk forskning och hur den kan användas i vardagen.

Sverige forskar kommer under 2023 att publiceras som kortformat i ett fyrtiotal avsnitt på både UR:s hemsida samt Youtube. Detta för att nå personer som nödvändigtvis inte konsumerar forskningsprogram i vardagen.

I ett pressmeddelande berättar Utbildningsradions exekutiva producent Matz Lundin om programmets innehåll och vad publiken kan förvänta sig:

– I en av episoderna får vi till exempel följa med på en djupdykning under den cirka femhundra meter tjocka så kallade “domedagsglaciären” och höra Anna Wåhlin, professor i oceanografi berätta om hur hon med sitt team arbetat med att kartlägga vad som händer under dess yta.

– I en annan episod är det superplåstret som står i fokus. Fyra procent av den svenska sjukvårdsbudgeten går till svårläkta sår, och här hoppas forskningen på att kunna kapa stora kostnader för både samhället och miljön. Sverige forskar handlar helt enkelt om riktigt intressant forskning.

I samma pressutskick berättar Margaretha Eriksson, programchef på UR, om syftet med programmet och vad de hoppas åstadkomma:

– Med kortformatet Sverige forskar vill UR hjälpa fler att ta del av intressant svensk forskning och vetenskap på ett enklare sätt. Detta är en viktig del av UR:s kunskapsuppdrag för att till exempel motverka desinformation och faktaresistens, säger hon.

HAILEY NGO
info@opulens.se

 

Det senaste från Nyheter

0 0kr