Nobelpristagare utsatta för polisräder

Nyheter.
Jan Ratjinskij, ordförande för Memorials. (Foto: Wikipedia)

ANKLAGELSER. Ryska säkerhetsorganisationer gör tillslag mot människorättsorganisationen Memorial och anklagar dem för att stödja terrorism och extremism.

The Barents Observer rapporterar att ryska säkerhetsorganisationer har gjort tillslag mot minst sju topprepresentanter för Memorial, en människorättsorganisation, och fört dem till en polisstation i Moskva för förhör. De anklagas för “rehabilitering av nazismen”. Ryska åklagare hävdar att Memorial i sina listor över offer för Stalins stora terror har inkluderat tre namn som enligt uppgift antingen samarbetade med nazister under andra världskriget eller utförde förräderi mot fosterlandet, vilket Memorial förnekar.

Tillslagen kommer några månader efter att organisationen tilldelats Nobels fredspris. Memorial beordrades av ryska brottsuttredare att lägga ned i december 2021 men har lyckats fortsätta med delar av sin verksamhet. Memorial och flera ledande medlemmar anklagas för att bland annat stödja terrorism och extremism, något som organisationen betraktar som absurda anklagelser enligt svenska Yle.

HAILEY NGO
info@opulens.se

Det senaste från Nyheter

0 0kr