Niki ”Awandee” Tsappsos och Riksteatern uppför scenverk tillsammans

Nyheter.
Claudio “Comics” Fernandes i Head Peace. (Foto: Senay Berhe)

DANS. Niki ”Awandee” Tsappsos är en av Sveriges mest framstående hiphopdansare, vars väg mot att vinna tävlingen Juste Debut i Paris skildrades 2016 i den Guldbaggebelönade dokumentären Martha & Niki. Nu presenterar hon sitt första renodlade scenverk tillsammans med Riksteatern.

Verket har namnet Head Peace, och det var även namnet som utgjorde själva idén till föreställningen.

– Jag har länge känt att om jag ska göra en föreställning ska den heta Head Peace och ju mer jag började tänka på namnet blev jag inspirerad av de olika betydelserna. Ordagrant blir det huvudfred, en annan betydelse kan vara en huvudkrona, något som en person blir rak i ryggen av att bära, ett slags statement. Jag hoppas kunna utforska det head space som krävs för att kunna vara sig själv, sin egen main piece – inte side piece i sitt liv, eller iallafall inspirera till att fler utforskar det, att hitta sinnesro, säger Niki ”Awandee” Tsappos, skapare och koreograf för Head Peace i ett pressmeddelande.

De dansare som medverkar i föreställningen, Kelly Bigirindavyi och Claudio “Comics” Fernandes, är båda internationellt etablerade och har handplockats av Tsappos.

Med föreställningen hoppas Niki Awandee Tsappos kunna bidra till att bredda representationen inom scenkonst och utgöra ett rum där publiken kan stanna upp, reflektera, inspireras och njuta av dans i världsklass.

– Scenverket är mitt bidrag till att främja sinnesro eller i alla fall skapa ett rum för att få det att hända, säger Awandee.

Anna Brynhildsen

Det senaste från Nyheter

0 0kr