Musikhjälpen samlade in 54 miljoner

Nyheter.
Kodjo Akolor, Linnea Henriksson och Brita Zackari. (Foto: Martina Holmberg/Sveriges Radio)

INSAMLING. Sveriges Radios “Musikhjälpen” samlade i år in 54 306 748 kronor till initiativet “För en värld utan barnarbete”.

– Jag tänker att många har längtat efter att få vara med och göra något kollektivt, säger Linnea Henriksson, som hoppade in som programledare de sista tre dagarna.

De mest önskade låtarna i Musikhjälpen 2021

Julio Iglesias – “Pobre diablo”

Thomas Stenström – “Ser du månen där du är ikväll? (Tillsammans igen)”

Freddy Kalas – “Hey ho”

Daniel Adams-Ray – “Skotthål”

Kent – “Utan dina andetag”

De mest önskade artisterna i Musikhjälpen 2021

Julio Iglesias

Thomas Stenström

Ed Sheeran

Kent

Laleh

Totalt skapade publiken rekordmånga engagemang: 897 100 stycken. 54 miljoner insamlade kronor är sex miljoner mer än i fjol och den näst största insamlade summan sedan starten.

– Musikhjälpen är inte lika mycket ett program som ett koncept där man känner “Vet du vad? Vi tar en vecka och bara bryr oss”, säger Kodjo Akolor, som även han fick hoppa in och leda programmet med kort varsel.

Den enda programledaren som tillbringat totalt sex dygn i buren denna gång är Brita Zackari, som även ledde Musikhjälpen 2020. I år tog Sveriges Radio beslutet att sända programmet från en glasbur på Gamla torget i Norrköping, till skillnad mot i fjol då man befann sig i en studio.

Självklart tacka ja

Programledaren Oscar Zia fick lämna buren efter två dagar då han visade symptom på en förkylning. In i buren i hans ställe klev Musikhjälpen-veteranen Kodjo Akolor. Samma öde drabbade Anis Don Demina, som ersattes av Linnea Henriksson. Både Zia och Don Demina uppvisade negativa provsvar, men fick ändå stanna hemma under resten av veckan för att bli friska. För de två vikarierna var det naturligt att ställa upp.

– När jag fick frågan om att hoppa in så var det så självklart att tacka ja. Man hoppar på och resten får lösa sig. Det är en liten tom känsla nu, “Vad gör jag ute redan? Jag är inte klar än”, säger Linnea Henriksson till TT kort efter att programledarna släppts ut ur buren.

Hon har lett Musikhjälpen två gånger tidigare, medan Kodjo Akolor varit programledare sex gånger.

– Det blir sex och en halv med den här. Det är lite som att man inte har cyklat på ett tag och blir osäker och lite vinglig i början. Men sedan kör man bara på, säger han.

“Pobre diablo”-fenomenet

Den mest önskade låten blev Julio Iglesias “Pobre diablo”, efter en kampanj av “Morgonpassets” programledare David Druid, som under söndagskvällen gästade buren och framträdde till en inspelning av låten.

– Jag vill inte ge David för mycket cred för att det har gått så bra i år. Jag tror också det beror på att vi på “Morgonpasset” kraftsamlade tidigare än vi brukar göra och att våra lyssnare var så taggade, säger Kodjo Akolor.

“Pobre diablo-fenomenet började en morgon i februari, då David Druid i Morgonpasset nynnade på låten som sedan blev ett stående inslag i programmet. Nu står det klart att det är årets mest önskade låt, och det är första gången en spansk smörsångare fullständigt dominerar topplistan i Musikhjälpen”, säger Mari Hesthammer, musikredaktör på Musikhjälpen, i ett pressmeddelande.

2017 toppåret

Musikhjälpens absoluta toppnotering när det gäller insamlade pengar är 2017 då det landade på 74 miljoner. De senaste tre åren har det i slutändan blivit mellan 48–50 miljoner som skänkts till Radiohjälpen.

TT: Varför tror ni att det har ökat så mycket just i år?

– Om jag bara pratar utifrån mig själv så kände jag en lycka över att få göra något kollektivt. Vi kunde uppmana många att vara med och engagera sig. Att vara med och göra något utifrån sina förutsättningar, jag tänker att många har längtat efter det under pandemin, säger Linnea Henriksson.

De mest önskade låtarna i Musikhjälpen 2021

Julio Iglesias – “Pobre diablo”

Thomas Stenström – “Ser du månen där du är ikväll? (Tillsammans igen)”

Freddy Kalas – “Hey ho”

Daniel Adams-Ray – “Skotthål”

Kent – “Utan dina andetag”

De mest önskade artisterna i Musikhjälpen 2021

Julio Iglesias

Thomas Stenström

Ed Sheeran

Kent

Laleh

TT NYHETSBYRÅN

Det senaste från Nyheter

0 0kr