Moderna Museets chef avfärdar rondellhund

Nyheter.
2018 ville Sverigedemokraterna ställa ut Lars Vilks rondellhund på Fotografiska i Stockholm. (Foto: Fredrik Sandberg/TT)

RONDELLHUND. Rondellhunden är inte Lars Vilks mest intressanta konstverk. Att den är en magnet för hat och hot gör den inte automatiskt till bra konst, framhåller Moderna Museets chef som avfärdar förslaget att ge teckningen en plats på museet.

Efter konstnären Lars Vilks bortgång har både Dennis Dahlqvist, konstkritiker på SVT, och Thomas Millroth, kritiker på Sydsvenskan, argumenterat för att Moderna Museet bör ta hand om Lars Vilks teckning av profeten Muhammed som rondellhund. Moderna Museets chef Gitte Ørskou ser dock ingen framtid för verket på museet. I en debattartikel i Sydsvenskan förvånas hon över att “tongivande konstkritiker så tvärsäkert tycker att det är så självklart att inkludera verk som grundar sig på hatisk och kränkande ikonografi i Moderna Museets samling” skriver hon.

Gitte Ørskou fördömer de religiösa extremister som hotade och förföljde Lars Vilks men ser ingen anledning till att Museet borde köpa hans teckning.

“Det är bortom allt tvivel att teckningarna görs som en medveten provokation med avsikt att skapa spektakel i en tid som var och är starkt präglad av xenofobi och islamofobi. Att de mycket riktigt blivit som en magnet för hat och hot, diskussion och debatt gör dem absolut till ett intressant fenomen av sin tid – men det gör dem inte automatiskt till intressant konst.”

Gitte Ørskou beskriver Lars Vilks som en betydande konstnär men tycker inte att just Muhammedteckningarna är hans stoltaste ögonblick.

“I själva verket är jag bekymrad över att diskussionen om detta verk riskerar att helt överskugga resten av konstnärskapet”, skriver hon.

TT NYHETSBYRÅN

Det senaste från Nyheter

0 0kr