Miss Li: Extremt obekväm med att vara känd

Nyheter.
Miss Li släpper “Underbart i all misär” den 24 september. Hon skriver även musik till andra artister. “Jag har lärt mig så mycket om mig själv av att skriva till andra. Det har varit en stor del i min kreativa, mentala och språkliga utveckling”, säger hon. (Foto: Claudio Bresciani / TT)

SKIVSLÄPP. Miss Li är i flera låtar extremt personlig om sitt mående. Samtidigt vill 39-åringen från Borlänge helst fly kändisskapet.

– Jag vill bara vara anonym, men jag får stå mitt kast, säger hon.

Sedan pandemins start har Linda “Miss Li” Karlsson fått tid att vrida och vända på sitt inre, både i verkligheten och i musiken. Det är någonting som märks i de låtar från den kommande plattan “Underbart i all misär”, som redan har släppts som singlar. I “Komplicerad” radar Miss Li upp sina mindre smickrande sidor, i “Instruktionsboken” söker hon en manual för livet och i “Terapi” varnar hon för sig själv.

– Jag går mycket i terapi nu, för att försöka förstå varför jag agerar som jag gör. Jag har insett jättemånga saker det här året, på gott och ont. Ibland är det ganska skönt att vara omedveten, säger Miss Li.

Vännerna skrattar

Hon arbetar alltid självbiografiskt i låttexter, och framställer sig inte som komplicerad för att skapa en stökig artistpersona, menar hon.

– Jag skulle kunna skriva om 100 sätt till som jag är komplicerad på, säger Miss Li.

– Mina vänner har skrattat, jag tror att de mest är glada för att jag har möjligheten att sjunga om det.

Hon har bland annat ett stort kontrollbehov. Allting måste ligga i raka linjer, och huset måste alltid vara städat, annars blir det kortslutning i hjärnan. Den yttre kontrollen kan vara ett sätt att hantera kaoset i hennes huvud, filosoferar hon.

– Det kan bli jobbigt för teamet jag jobbar med, att “nej det kan inte vara så här”. Jag har visioner om att allt måste vara på ett speciellt sätt.

Försökte bli Cohen

På det nya, för första gången helsvenska albumet “Underbart i all misär” har hon gått tillbaka till ett mer direkt sätt att skriva låtar på. I början av karriären kunde hon skriva musik om exakt vad som hände på krogen kvällen innan, men en dag satte en kommentar käppar i hjulet för Miss Li.

– Någon sade till mig “du tror inte att du ska hitta mer coola metaforer när du skriver?” Och jag kände “Måste jag göra det? Är det så jag blir en bra låtskrivare?”, berättar hon.

Funderingen tog fart. Mellan 2011 och 2014 tänkte hon hela tiden “jag måste bara skriva metaforer, jag måste vara Leonard Cohen”. När det inte funkade tog hon en paus från solokarriären.

Jag kände att “kan jag inte göra bättre musik än så här ska jag inte hålla på”.
I dag struntar hon i vad den metafor-älskande snubben och hans gelikar tycker.

– Han behöver inte lyssna på mig, för jag kan inte skriva på det sättet. Då blir det som att jag låtsas vara någon annan än jag är. Det är viktigt för mig att det blir den här diskbänksrealism-feelingen, säger hon.

Sedan genombrottet för 15 år sedan har hon stegvis blivit allt mer folkkär. Karriären tog extra mycket fart när hon deltog i TV4:s underhållningsprogram “Så mycket bättre” 2012, ett program som hon sedan återkom i 2019.

Men att bli igenkänd på gatan är ingenting hon njuter av.

– Jag är otroligt obekväm med att vara känd. Ibland får jag sådana extrema panikångestattacker av att bara gå ut med mina hundar. Men jag vill bara vara anonym. Jag får stå mitt kast, jag har varit med i “Så mycket bättre” och gör musik som man kan sjunga med i, säger hon.

“Underbart i all misär” släpps den 24 september. Senare kommer även en engelsk version av skivan.

Sofia Sundström/TT

Det senaste från Nyheter

0 0kr