“Meanwhile in Ukraine” skildrar det pågående kriget

Nyheter.
En av bilderna i utställningen “Meanwhile in Ukraine”. Fotograf/Källa: Olena Shovkoplias

KRIGSSKILDRING. Utanför Marinmuseet i Karlskrona har nu utställningen “Meanwhile in Ukraine” öppnat. Fotografen Olena Shovkoplias visar den pågående verkligheten av kriget.

“Meanwhile in Ukraine” är en utställning som visar det pågående kriget i Ukraina. Utställningen inkluderar fotografier tagna av museifotografen Olena Shovkoplias, som dokumenterade kriget i Kiev den 8 mars 2022. Bilderna visar hur invånarna förberedde sig inför den ryska arméns attacker, hur de organiserade sig och de förödande följderna efter angreppen.

Fotografierna har tidigare visats på Armémuseum och Flygvapenmuseum men visas nu utanför Marinmuseet i Karlskrona och är på besök från Statens försvarshistoriska museer fram till den 1 juni 2023. Mats Persson, museichef vid Marinmuseum säger i ett pressmeddelande:

– För oss är det viktigt att inte bara berätta om vår historia utan också om det som händer i vår samtid. Det här är en angelägen berättelse om ett krig som pågår nu, i vår närhet, och en utställning som jag tror inte lämnar någon oberörd.

“Meanwhile in Ukraine” är första utställningen utav en serie som baseras på material från Nationalmuseet för Ukrainas historia i andra världskriget. Grupperingen av fotografierna har gjorts på basis av sex olika teman och beskriver konflikten ur Ukrainas perspektiv samt det allmänmänskliga lidande som varje krig medför.

HAILEY NGO
info@opulens.se

Det senaste från Nyheter

0 0kr