Lotta Fristorp polisanmäls för sin bok om Benny Fredriksson

Nyheter.
Teaterarbetaren August Lindmark polisanmäler författaren Lotta Fristorp för vad hon skriver om honom i sin nysläppta bok Benny. Drevet, döden. (Foto: Johan Sjövall, Malmö Stadsteater)

FÖRTAL. Teaterarbetaren August Lindmark polisanmäler journalisten och författaren Lotta Fristorp för tryckfrihetsbrott, på grund av vad hon skrivit om honom i sin nya bok Benny. Drevet, döden, om drevet mot den tidigare teaterchefen Benny Fredriksson som föranledde hans död.

I sin nysläppta bok Benny. Drevet, döden beskriver Lotta Fristorp det mediedrev mot Kulturhuset Stadsteaterns tidigare chef Benny Fredriksson, som föranledde att han tog sitt liv 2018. Nu polisanmäls Fristorp för tryckfrihetsbrott genom förtal eller ärekränkning av teaterarbetaren August Lindmark, som hon i boken påstår låg bakom artiklarna som publicerades i Aftonbladet om Fredriksson.

– Hon konstaterar att jag har samarbetat med Aftonbladet, men det har jag har inte. Hon har felaktigt dragit in mig i ett drev som jag inte var en del av, säger Lindmark.

Fristorp menar i sin bok att Lindmark hade koppling till Aftonbladets publicering om Benny Fredriksson och den problematiska arbetsmiljön på Kulturhuset Stadsteatern, vilken fälldes hos Pressens Opinionsnämnd för att grovt ha brutit mot publicistisk sed. Hon skriver att hans samarbete med Aftonbladet “inte är en osannolik gissning”, vilket enligt Lindmark inte är tillräckligt för att publicera honom med namn.

Nästa steg är att anmäla Fristorp till Justitiekanslern. Lindmark anser att Fristorp har pekat ut honom som en klandervärd person som agerat i lönndom, och han tror att det finns stor risk att boken kan skada honom på många sätt, inte minst i hans arbete som frilansande teaterarbetare.

– Det är otroligt svåröverblickbart och det är ju det som är problematiskt. Jag utgår från att alla som läser boken, och jag vet att det är många i min bransch som gör det, inte kommer att säga något till mig.

Lindmark har tidigare debatterat om Fredriksson och andra teaterchefers sätt att bedriva ledarskap på sin Facebooksida. Han berättar att han var personligt engagerad och hade för avsikt att samla in vittnesmål som en traditionell, facklig och politisk strategi, men aldrig fick tag på några. Han står för att vara en kulturdebattör som driver fackliga, politiska linjer.

– Jag är hård och kompromisslös ibland i min argumentation. Det är jag beredd att bli kritiserad för, men inte för saker som jag inte har gjort, säger han.

Diskussionerna i Fristorps bok kretsar till stor del kring pressetik och avslutas med orden: “Har sanningen någon plats i ett drev”. Lindmark menar att hon målar upp en bild av att sanning och faktakontroll är viktiga saker för henne, vilket kan ge läsaren en bild av att boken är noga undersökt och kan tas på allvar.

– Det blir någon slags ironi i det hela, för jag börjar fundera på om sanningen har någon plats i Lotta Fristorps bok, avslutar Lindmark.

Opulens har försökt nå Lotta Fristorp, som inte vill kommentera anmälan. Thomas Olsson på hennes förlag Kaunitz-Olsson skriver i ett mejl:

Benny – drevet, döden handlar om kopplingen mellan sociala medier och traditionella medier under hösten 2017. Därför återger boken August Lindmarks inlägg som för övrigt fortfarande går att ta del av på hans öppna Facebooksida. Boken påstår inte att Lindmark är källan till Aftonbladets publiceringar men eftersom han skriver  ”Jag kan förmedla berättelser till personer som är inblandade i Aftonbladets publicering” menar boken att det inte är en osannolik gissning att det finns en koppling. Särskilt som han utlovar ”Full anonymitet” till sina uppgiftslämnare.”

ELIN STADENBERG
elin.stadenberg@opulens.se

Det senaste från Nyheter

0 0kr