Lehman-brödernas liv belyser världsekonomin

Nyheter.
Carolina Frände är numera både regissör och doktorand i företagsekonomi vid Stockholms universitet (foto: Lars Pehrson/SvD/TT)

TEATERPJÄS. Lehman Brothers är investmentbanken vars krasch fortfarande påverkar världsekonomin och som troligen bidrog till att Donald Trump blev president. På Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm skildras bankbrödernas liv men också ekonomiska tänkande.

På 1840-talet lämnar tre judiska bröder ett antisemitiskt Europa där de inte ens får starta och driva företag som de vill. I stället bygger de upp ett nytt liv i den amerikanska södern där de börjar handla med bomull. 25 år senare har de huvudkontor i New York där deras företag så småningom övergår till att bli en bank.

Erika Josefsson/TT

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Nyheter

0 0kr