Kultband vill göra animerad film om Bergman

Nyheter.
Ron och Russell Mael på filmfestivalen i Cannes tidigare i år. Arkivbild. (Foto: Vianney Le Caer/AP/TT)

FILMMUSIKAL. Bröderna Ron och Russell Mael har spelat tillsammans i kultbandet Sparks i över 50 år – och gjort sig kända för sin gnistrande kreativitet. Till Sverigeaktuella filmmusikalen “Annette” har bröderna både skrivit manus och musik.

Ron Mael

Ålder: 73 år.
Bor: I Los Angeles.
Yrke: Musiker. En av de två bröder som utgör kultgruppen Sparks.
Aktuell: Ron och Russell Mael har både skrivit manuset och gjort musiken till filmmusikalen ”Annette”.

I slutet av april nästa år kommer Sparks till Stockholm för en konsert. Det är i alla fall planen, bara pandemiläget tillåter det. Samtidigt som bandet förbereder turnén, som börjar i USA i mars, jobbar man med låtar till album nummer 24 och med synopsis och musik till en ny filmmusikal.

– Vi tycker om att samtidigt arbeta med korta låtar och med något som är ett längre narrativ. Det håller intresset på topp, säger Ron Mael till TT i ett Zoomsamtal från hemmet på Venice Boulevard i Los Angeles.

Det är Ron och brodern Russell som utgör grunden till Sparks. Bandet har funnits i över 50 år och fick sitt genombrott på 70-talet med hits som ”This town ain’t big enough for the both of us”. Under åren som gått har gruppen gett ut mer än 20 album. Nu i år är Sparks extra aktuella – dels genom Edgar Wrights dokumentärfilm om bröderna, dels genom filmmusikalen ”Annette”, som nu får Sverigepremiär efter att ha varit öppningsfilm i Cannes. Ron och Russell har både skrivit den och komponerat musiken.

– Vi hade haft idén till ”Annette” i åtta år. Sen träffade vi regissören Leos Carax i Cannes och det ledde till att han blev intresserad av att göra filmen, säger Ron Mael.

“Blev festivalens hymn”

”Annette” är en tragedi om relationen mellan en ståuppkomiker (Adam Driver) och en sångerska (Marion Cotillard). Den har en mycket anslående öppning där skådespelarna, och bandet, i en enda lång tagning går från en studio ut på Venice Boulevard och sjunger ”So may we start”.

– Det gjorde att den var en perfekt öppningsfilm i Cannes efter all nedstängning under pandemin. ”So may we start” – det blev festivalens hymn, säger Ron Mael.

Ron och Russell var närvarande hela tiden när det gällde musiken och sången – de menade att det var viktigt att hålla koll på stilen hos sångarna, och att Driver och Cotillard snabbt förstod hur bröderna Mael ville ha det.

– Mycket spelades in i Belgien och i Tyskland, och då höll vi oss borta. Det hade inte varit snyggt om vi varit där och lagt oss i.

Vill sätta upp Bergman-musikal

– ”Annette” har nu lett till att bröderna har kontakt med ett filmproduktionsbolag som vill att de kommer med ett manus till en ny filmmusikal.

”Annette” hade vi ju skrivit på spekulation utan att ha något bolag bakom oss. Det har vi nu, men det är som alltid svårt i filmbranschen att säga hur lång tid det kan ta.
Ron hoppas också få möjlighet att ännu en gång på något sätt sätta upp brödernas musikal ”The seduction of Ingmar Bergman”, som de skrev på beställning till Sveriges Radio och som framförts just i radio.

– Antingen som teaterföreställning eller som animerad film. Det finns en tidlöshet både när det gäller handlingen och musiken. Det här känner vi starkt för, och när vi känner starkt för någonting ger vi inte upp.

Ron Mael

Ålder: 73 år.
Bor: I Los Angeles.
Yrke: Musiker. En av de två bröder som utgör kultgruppen Sparks.
Aktuell: Ron och Russell Mael har både skrivit manuset och gjort musiken till filmmusikalen ”Annette”.

Gunnar Rehlin/TT

Det senaste från Nyheter

0 0kr