Kritik i kulturplanen firas med festival

Nyheter.
Alla kritiker som kommer till Kritiklabbets och region Hallands kritikfest i helgen. (Foto: Kritiklabbet)

KRITIKFESTIVAL. Halland är den första regionen i Sverige där man nu kan söka projektpengar för kritikrelaterade projekt. Det ska firas med en fyra dagar lång kritikfestival som regionen anordnar tillsammans med Kritiklabbet med start den 14 oktober.

Kritikfestival

Program

När: 14 – 17 oktoberVar: Halmstad, Varberg, Falkenberg och Kungsbacka

Medverkande kritiker: Axel Andersson, Alexandra Borg, Cecilia Djurberg, Shora Esmailian, Linda Fagerström, Magnus Florin, Lars-Erik Hjertström Lappalainen, Ulrika Knutson, Ylva Lagercrantz-Spindler, Andres Lokko, Marie Petersson, Niklas Qvarnström, Oline Stig, Edith Söderström, Josefine Wikström och Magnus William-Olsson.

Anordnas av: Kritiklabbet och Region Halland

På torsdag börjar den fyra dagar långa kritikfestivalen som Kritiklabbet och region Halland anordnar i Halmstad, Varberg, Falkenberg och Kungsbacka, för att uppmärksamma kritiken. Edith Söderström, kritiker och samordnare för festivalen, anser att kritiken har en viktig funktion i att väcka nyfikenhet och medvetenhet om konsten i vår samtid.

– Konst och kritik lever i symbios, konsten är en demokratifråga och om den inte förmedlas, levandegörs, skrivs och pratas om så finns det en risk att den förtvinar i sitt vakuum och aldrig riktigt når ut, säger hon.

Kritikfestivalen är ett tillfälle att fira att Halland har infört kritik som ett eget konstområde i sin kulturplan och att det från och med nu går att söka projektpengar för kritikrelaterade projekt i regionen.

– Kritiken lever en alltmer tynande tillvaro där man blir mer och mer beroende av andra kommersiella aktörer, att kunna få loss stöd från regionen är ett sätt att säkerställa och levandehålla kritik som en kraftfull uttrycksform, säger Söderström.

På programmet inför helgen står samtal, föreläsningar och workshops med fokus på litteratur, teater, dans, musik och mat, utspridda på olika institutioner i Halland för att belysa kritikens bredd. Bland annat kommer en workshop i scenkonstkritik att hållas på Teater Halland under lördagen tillsammans med kritikern Cecilia Djurberg. Deltagarna får se pjäsen Zoomers som just nu visas på teatern, och utifrån den producera en text som efter professionellt utlåtande kommer att publiceras på Kritiklabbets hemsida. Söderström hoppas på många deltagare och poängterar att det inte ska finnas några höga trösklar till att vara med.

– Jag tror att det kommer att bli ett roligt, spretigt, vilt och lite knasigt event som kanske inte är så konventionellt men som just därför kan bli helt legendariskt.

En annan förhoppning med kritikfestivalen är att andra regioner i Sverige ska plocka upp Hallands initiativ. Söderström tror att det här kan bli början på en snöbollseffekt och vara väldigt främjande för det lokala konstlivet.

– Jag tror att det kommer att få en synergieffekt i regionen. När det här kommer i system och folk upptäcker att man kan söka pengar för kritikprojekt så kan hur mycket spännande saker som helst hända, avslutar hon.

Kritikfestival

Program

När: 
14 – 17 oktober

Var: 
Halmstad, Varberg, Falkenberg och Kungsbacka

Medverkande kritiker: Axel Andersson, Alexandra Borg, Cecilia Djurberg, Shora Esmailian, Linda Fagerström, Magnus Florin, Lars-Erik Hjertström Lappalainen, Ulrika Knutson, Ylva Lagercrantz-Spindler, Andres Lokko, Marie Petersson, Niklas Qvarnström, Oline Stig, Edith Söderström, Josefine Wikström och Magnus William-Olsson.

Anordnas av:
Kritiklabbet och Region Halland

ELIN STADENBERG
elin.stadenberg@opulens.se

Det senaste från Nyheter

0 0kr