Klapparna med läsglädje till barnen i jul

Nyheter.
Ge barnen en bokupplevelse i jul. Arkivbild. (Foto: Vilhelm Stokstad / TT)

BARNLITTERATUR. En barngrupp som gör revolt, äldre poesi och en halsbrytande rimbok om husdjur – guldkornen är många för den som vill ge bort barn- eller ungdomsböcker i jul. Här är tretton tips för mer läsglädje under granen.

Tre faktaklappar för barn

“Djurens rekordbok” av Katharina Vestre och Linnea Vestre

Vilket djur är snabbast, vilket kissar konstigast och kan djur vara trogna varandra? Den här boken är full av knasiga fakta och fina illustrationer.

“Forntiden” av Fabian Göransson

För 14 000 år sedan började de första människorna bosätta sig i vad vi i dag kallar Sverige. Här tecknar Fabian Göransson om hur man levde då och förvandlar historien till serier som unga kan ta till sig.

“Djur med superkrafter” av Ulla Karlsson Ottosson och Marie Åhfeldt

En trollslända kan röra sina vingar åt flera håll och dyngbaggen orienterar efter stjärnorna. De och många andra djur med särskilda superkrafter får vi lära känna i denna pigga och roligt illustrerade bok.

Bilderböcker

“Mina husdjur”

Humrar som hamrar, tikar som spikar och sparvar som svarvar. Nils Andersson och Erik Svetoft bjuder på ordglädje i bästa Lennart Hellsing-stil i denna rimmade, humoristiska bok. Det handlar om ett hus fullt av djur – och samtliga som nämns är med på bild, till glädje för barnen. Ett tungvrickande lyckopiller till bok.

Elin Swedenmark/TT
Erika Josefsson/TT

Det senaste från Nyheter

0 0kr